Dobrý den! Program vůbec nepřipouší, aby v syntetickém účtu byly daňové i nedaňové účty. Řídí se pouze typem syntetického účtu. Pro to mi výsledovka daňová (z analytických různých účtů) vychází stejně jako nedaňová.
Tvrdí, že obecné účetní zásady nedovolují mít u jednoho synt.účtu rozdílné analytické.
Chtějí po mě nějaký podklad.
Děkuji
Například můžete mít nákup materiálu, určeného na činnost, která není předmětem daně nebo je osvobozená.
Pak z účetního hlediska pořád patří na 501, z hlediska DP je to nedaňový náklad. Viz §23 odst. (5) ZDP. Pokud to neuděláte analytikou, tak to musíte v DP udělat ručně. Dobrý SW by to ale měl bez problémů zvládnout.
Co je to za program? to je tak když si tvůrci programů myslí, že jsou nad zákonem.
Poradí Vám, jak účtovat pohonné hmoty na více aut, když na některé je uplatňován paušální výdaj na dopravu? ručně odečítat? stále je to přeci náklad, který patří na 502? Jen jednou je dańově uznatelný, jindy nedańový.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 3. 2022 7:39
Dobrý den! Moc prosím o pomoc.
Náš programátor účetního programu nepřipouští možnost, kdy jeden syntetický účet může mít analytické účty daňové i nedaňové. Chce ode mne vyjádření autority, že to tak jde.
Nevíte prosím, kde bych něco takového našla? Moc děkuji.