Paní Jasná, školu mám za sebou. Ale oboru se nevěnuji. Řada učitelů něco učí, ale pouze na obecné úrovni.
Můj dotaz je přeci jenom trochu specifický.
Po škole mám v hlavě řadu nevyřešených dotazů, které sem postupně dávám a jsou to dotazy, které si postupně dávám dohromady. A věřte, že na moje dotazy kolikrát ani učitelé neznaly odpověď.
A věřím, že mým dotazem pomohu i účetním, které se věnují účetnictví na profesní úrovni.
Já to mám jenom jako zájem.
"§ 13
(1) Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na střední škole (§ 12 odst. 2) začíná nejdříve od počátku školního roku prvního ročníku školy. Jestliže žák začal plnit studijní povinnosti před tímto dnem, začíná jeho soustavná příprava na budoucí povolání dnem, kdy začal tyto povinnosti plnit."
Takže sleva na studenta až od září. Nepochopila jsem, kdo koho má písemně informovat o slevách. Zaměstnanec v prohlášení poplatníka informuje svého zaměstnavatele a do 30 dnů od nástupu do zaměstnání dané skutečnosti dokládá. Pokud chce nějakou slevu uplatnit v RZD, předkládá doklady do 15.2. následujícího roku.
Nepochopila jsem, kdo koho má písemně informovat o slevách - tím jsem myslel, že když zaměstnanec dostává mzdu, tak je na své výplatní pásce informován, kolik činí záloha na daň a v jaké výší jsou soc. a zdrav. odvody.
Jak je to u DPP ?......dostává brigádník, taky nějakou výplatní pásku?
Přeci není možné mu jenom poslat peníze na účet a neposkytnout mu písemnou informaci o jeho odměně za provedenou práci. Že by čekal, až na RZD nebo na přehled o zdanitelných příjmů?
Snad jsem to napsal gramaticky správně..... :-)
Pokud by podepsal Prohlášení - nečeká zbytek roku na slevu na poplatníka, získává jí za daný měsíc. Sleva na poplatníka by se uplatnila hned, je to tak?
Pokud ano...tak dostane za odpracovaný červenec výplatní list, kde bude uvedena sleva na poplatníka, sleva na studenta nebude uvedena nebo bude v nulové výši.
Za celý rok si chce udělat daňové přiznání, protože může i dobrovolně.
- uplatní tedy slevu na poplatníka za celý rok
- slevu na studenta neuplatní, protože pracoval jenom v červenci a srpnu.
Je to tak?
Nechcete sem konkrétně napsat, co má zapsané v Potvrzení o zdanitelných příjmech?
O té slevě na studenta jsem to tu psala už nejmíň dvakrát, že má nárok na 4/12 roční slevy. Měsíční slevy jsou jenom zálohy a teď děláte daňové přiznání za rok, tak je pro DP jedno, jestli pracoval v srpnu nebo v prosinci.
"§ 13
(1) Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na střední škole (§ 12 odst. 2) začíná nejdříve od počátku školního roku prvního ročníku školy. Jestliže žák začal plnit studijní povinnosti před tímto dnem, začíná jeho soustavná příprava na budoucí povolání dnem, kdy začal tyto povinnosti plnit."
Takže sleva na studenta až od září.
Aha.
Tak jestli to chápu dobře, tak brigádník, který ukončil ZŠ a šel na brigádu v červenci a srpnu
a podepsal Prohlášení, tak za červenec a srpen mu je zakalkulována sleva za poplatníka.
Sleva za studenta ale nebude zakalkulována ve výplatní listině.
A tento brigádník má možnost využít DP, kde uplatní 4/12 slevy za studenta i když zákon jasně definuje, že období červenec a srpen není období, kdy dochází k soustavnému studiu na budoucí povolání... :-)
Děláte daňové přiznání za rok 2021. Tj. za období od 1.1.2021 do 31.12.2021. Je úplně jedno, že v červenci prodal auto a v srpnu pronajal garáž. Pro šťouraly: zdědil to po sousedovi. Od září byl studentem, má nárok na 4/12 roční slevy na studenta a celoroční slevu na poplatníka.
Napište, kolik zaplatil na daních, ať víme, jestli ta diskuze má nějaký hlubší smysl nebo jestli si z nás jenom děláte legraci.
Nedělám si legraci. A jedná se o čistě jenom o pochopení problematiky.
Pokud jste daňová poradkyně, budu tomu co píšete věřit.
Ale mě se to nezdá v tom smyslu, jak si někdo, může uplatňovat 4/12 slevy na studenta - když pracoval pouze v době, kdy ještě neměl status studenta. V měsících, kdy už měl status studenta (4/12) nepracoval.
Je to prostě pro mě nepochopitelný.
Nejde o peníze, jde o pochopení problematiky.
Sleva na studenta se týká pouze osoby, která má status studenta. V době DPP neměl status studenta, proto nemůže uplatnit slevu na studenta ani v RD.
Sleva na poplatníka je sleva na dani. Vratka by byla možná pouze tehdy pokud by zálohy převýšily slevu na poplatníka.
Toť můj názor.
https://www.finance.cz/531265-danova-sleva-na-studenta/#5
Status studenta měl pouze 4 měsíce ve kterých NEPRACOVAL neměl za tyto měsíce příjem za které by mohl uplatňovat slevu na studenta.
Pracoval pouze v červenci a srpnu a to neměl status studenta.
Příjem získal v době, kdy nebyl studentem.
Vstoupím do této diskuze určitým názorem a předpokládám, že upřesní nějaký právník. Školní rok trvá od 1.září do 31.srpna následujícího roku. Do této doby jsou to "děti školou povinné" a nelze s nimi uzavírat pracovně-právní vztahy. Pracující děti (herci, v reklamě, ve sportu obdrží odměnu za účast nebo umístění) musí mít na výkon práce povolení úřadu práce na základě nějaké smlouvy. Vracím se k dotazu: S žákem ZŠ neměla být DPP uzavřena a tudíž by nevznikla výše uvedená debata.
Školní rok sice trvá od 1. září do 31. srpna, ale člení se na dobu školního vyučování a na dobu prázdnin.
Podle školského zákona platí, že žák splní povinnou školní docházku uplynutím období školního vyučování ve školním roce, v němž dokončí poslední rok povinné školní docházky = 30.6.
Takže pracovněprávní vztah může být uzavřen již 1.7., to za podmínky, že FO dosáhla věku 15. let.
Po ukončení ZŠ mohl jít na brigádu. Mohl podepsat daňové Prohlášení a potom by daň byla nula (nic se neodvedlo, není co vracet). Není-li podepsané Prohlášení, byla sražena daň srážková a ta se mu "vrátí" podáním Přiznání na FÚ. Ještě existuje institut "dopodepsání" Prohlášení na rok 2021 zpětně v termínu do 15.února 2022. Ale tohle každá mzdovka nenávidí, je strašně práce navíc.
Ve sleve na poplatnika zde neni rozpor.
Je tu rozepre ( z me strany :-)) ohledne slevy na studenta u zaka, ktery nemuze uplatnovat slevu na studenta za 7 a 8 mesic V dalsich mesicich je zase studentem SŠ a nemá za dane mesice prijmy.
Prijmy vznikly v dobe kdy nemel status studenta a jine prijmy v danem roce nema.
Podle me nemuze uplatnovat 4/12 ze slevy na studenta. Protože prijmy vznikly v době kdy neměl status studenta.
Chtelo by to pravnika nebo danoveho poradce.
Milý studente, opravdu je to takto kuriózní a chtělo by, aby sis přečetl kousek daňového zákona. Popíšu ti situaci. Někdo pracuje půl roku a náhodou je od září přijat ke studiu VŠ, tudíž jen studuje. A ještě se mu v říjnu narodí dítě. Přiznání daní je vše, co se děje v kalendářním roce (zdaňovacím období je rok). Takže na příjem za 6 měsíců si uplatní celoroční slevu na poplatníka, studium od září a dítě od října, i když od září už neměl žádné příjmy. Proto pí Líba nebo Katka2 hovořily o 4/12. Je to takto už srozumitelné?
Vy mě nerozumíte milá Evo.
Ano je to srozumitelné.
Pan Někdo má nárok v DP uplatnit slevu na studenta 4/12, kde se tato sleva bude vztahovat na příjmy kdy ještě nebyl ve statusu studenta.
Už chápete mě? Dyt je to nemorálí. Proto pro mĕ nepochopitelný.
Zákon by měl být upraven a sleva na studenta by se měla týkat pouze příjmu na konkretni obdobi, kdy byl status studenta.
To je celé.
Dobrý den, pochopila jsem z diskuze, že o prázdninách mezi základní školou a stření školou není nárok na status studenta? Já si myslela, že pokud studium navazuje, tak se za studenta považuje a tudíž mu náleží po podepsání prohlášení i tato sleva. Běžně se sice diskutuje o období mezi střední a vysokou školou, ale teď jsem trochu zmatená.
Děkuji za vysvětlení.
:-) našel jsem krásný téma.
Leden - červen - žák ZŠ - nemůže na brigádu - 6/12
červenec - srpen - může na brigádu, nemá status studenta - 2/12
září - prosinec - student SŠ, má status studenta, může na brigádu - 4/12
Pokud po skončení ZŠ v červenci a srpnu si najde brigádu a podepíše prohlášení, za daný měsíce se uplatní pouze sleva na poplatníka.
V DP si uplatní 4/12 ze slevy na studenta i kdyby v období září - prosinec neměl příjmy.
Ze SŠ musí mít potvrzení o studiu.
Když tak to doopravte.
Dovolím si tu okopírovat část výkladu týkajícího se žáka/ nežáka základní školy k § 54 školského zákona- jde o vyjmutí části textu, celý jsem našla na
https://www.rizeniskoly.cz/cz/aktuality/den-do-ktereho-je-zak-student-zakem-studentem-skoly-ve-skolnim-roce-2019-2020.a-6644.html
Pokud přijímání ke vzdělávání ve střední škole probíhá v obvyklých termínech a lhůtách a vzdělávání v základní škole se také uskutečňuje ve standardních podmínkách, pak je možné do 30. 6. daného školního roku určit, zda žák spadá do jedné ze dvou kategorií:
žák ukončil úspěšně vzdělávání v základní škole a nebyl přijat ke vzdělávání ve střední škole,
žák ukončil, nebo neukončil úspěšně vzdělávání v základní škole a byl přijat ke vzdělávání ve střední škole.
V prvním případě dle § 54 odst. 2 školského zákona je žák žákem základní školy do 30. 6., ve druhém případě se žák považuje za žáka základní školy do 31. 8. daného školního roku.
Odborník nejsem, jen hledám zdroje informací.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 3. 2022 11:42
Student (žák) základní školy ukončil ZS a nastoupil na brigádu v červenci a srpnu na DPP.
V září nastoupil na střední školu.
Může uplatňovat slevu na poplatníka a slevu na studenta za červenec a srpen?