Když při navádění bankovního dokladu provedete spárování s přijatou fakturou, nastaví se vám do úhrady částka z faktury s příslušnou nastavenou předkontací. Tu poté opravíte na skutečnou částku z bankovního výpisu. Pak se podíváte na zaúčtování tohoto bankovního pohybu (nebo v účetním deníku) a provedete "rozúčtování" o rozdíl mezi fakturou a skutečnou úhradou (tím se vytvoří nový řádek deníku), kde opravíte účet 321 třeba na 314, původní řádek se o to sníží.
Tento nový doklad ale nebude veden jako "závazek", nebude se nabízet při příštím vyúčtování, je třeba na to pamatovat. Je také na zvážení, zda to stojí za to vzhledem k výši, jestli není jednodušší to dát jako jiný nedaňový náklad.
já dělávám i tak, že pokud uložený bankovní doklad znovu otevřu, znovu také otevřu úhradu faktury přes 3tečky a přepíšu hrazenou částku, kterou Money při původní úhradě přepsalo, podle výše faktury, tak se již tato vyšší částka propíše i do knihy přijatých faktur, kde je pak vidět přeplatek a sedí mi to i s 321. abych na to nezapomněla. pak třeba udělám zápočet přeplatku s nedoplatkem následující faktury.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2022 14:57
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak v Money S3 zaúčtovat výšší platbu za přijatou FA?
FA přijatá od O2......449,01 Kč........518/321 (vytvořená přijatá faktura) to jsem zvládla
Platba z bú..............462,34 Kč........zaúčtovala bych 321/221 (449,01) a 314/221 (13,33) na zálohy a bude použito pro úhradu následujících faktur, ale jak to v Money S3 udělat??
Myslela jsem, že bych teoreticky mohla celou částku 462,34 Kč dát na 314/221 a pak zaúčtovat 449,01 321/314, ale jak to udělat, abyse propojili doklady ? Děkuji za pomoc
Hejdová