Děkuji moc za odpověď, barák v té době měl daleko větší hodnotu a před 3 lety se nic neřešilo, je povinna kamarádka vyhovět a zaplatit odhadce aby odhadl nemovitost, čili 1/2 baráku? Já v tom jsem teda úplně ztracena, tudíž se dá dát do nákladů nyní co bylo před 3 lety? Vím, že zpětně jde podat přidání 3 roky.
není povinna vyhovět. on prodává, on potřebuje odhad, tak ať si ho zaplatí.
podle "papírového" stavu sousedovi zdarma věnovala nemovitost, a on jí ji teď prodal za peníze. proč by mu měla ještě zajišťovat a platit odhad, aby měl nižší daň z toho velmi lukrativního obchodu?
co do toho pletete přiznání tři roky zpětně?
prostě si soused udělá odhad, jakou měla nemovitost cenu v době darování, a rozdíl mezi ní a prodejní cenou přizná a zdaní. nebo ho neudělá, a zdaní celou prodejní cenu.
stejně tak pokud mu vrátila kromě půjxky i úroky, tak ty zdaní soused taky. co je na tom složitého?
Děkuji vám moc za odpověď, ale já Vaši odpovědi nerozumím. Můžete mi to prosím vysvětlit polopaticky, hlavně tu druhou část odpovědi, jak zaplatí daň z vrácené p*jcky? A právní úkony právními jmény ? Nejsem si vědoma, že bych napsala něco špatně, opravdu byl 1/2 domu darován na nového majitele a pak zpět prodán původnímu majiteli dle smluv, což chtěl sám takto soused.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 3. 2022 13:00
Dobrý den, mám takovou zapeklitou otázku. Kamarádka s manželem v jejich rodinném domě potřebovala zaplatit hypotéku, a tak požádala souseda (je to rodina manžela) o půjčku s tím, že na oplátku budou "darovat" 1/2 baráku. Po 3 letech, kdy si kamarádka již mohla vzít úvěr, chtěla zpět polovinu baráku a tudíž souseda (rodinu) vyplatila i s dalšími poplatky, ovšem soused podniká a chtěl nemovitost zpátky kamarádce prodat, tak se stallo. Před 3 lety nebyl žádný odhad nemovitosti prováděn. Nyní jeho účetní chce, aby byl proveden odhad 3 roky zpět, což není možné, protože se nemovitost postupně zhodnocuje a polovina baráku má a měla daleko větší hodnotu než před 3 lety. Nevím jak je to s daní, zda bez nějakého hlášení na FÚ musí z této vratky platit daň, jako ostatní příjmy, sám totiž navrh,l že chce tu půlku zpět "prodat" a pro klid mu bylo vyhověno. Je to zapeklité, nevím, proč po něm jeho účetní chce odhad 1/2 baráku, může prosím někdo vysvětlit??