kde to tam vidíte?
Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a) úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojence nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
b) předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem, nebo rozhodnutím o přiznání tohoto průkazu,
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, případně, že nárok na daňové zvýhodnění neuplatňuje,
d) potvrzením školy, že zletilé dítě žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem,
e) potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník vyživuje ve společně hospodařící domácnosti zletilé dítě až do dovršení 26 let věku, kterému není přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
samoživitelka nemusí prokazovat nic, kromě existence dítěte.
jedině pokud se jí v průběhu zaměstnání okolnosti, pak: Jestliže se změnily skutečnosti rozhodné pro přiznání nezdanitelné části základu daně podle § 15, slevy na dani podle § 35 odst. 4 nebo § 35ba nebo daňového zvýhodnění, předloží poplatník nové doklady prokazující platnost nároku na odpočet.
Daně nás školí vedoucí krajského FÚ. Myslíte si, že to je člověk, který o dané problematice nemá ani páru? Školitelku si pamatuji ještě z dřívější doby, kdy pracovala jako řadový zaměstnanec FÚ a chodila na kontroly. Jejího školení si obzvlášť vážím, protože dokáže skloubit postřehy z praxe a teorii. Byla bych ráda, kdyby jste p. Topol přestala vždy ohrnovat nos nad tím, když někdo napíše slovo školení, je už to trapné.
není to trapné. na školeních je plno nesmyslů. často školí např. "ne/daňová" poradkyně která odpovídá i na podnikateli. sice za prachy, zato blbě. ta její školení si vůbec nechci ani představit.
pokud informace ze školení nejsou v souladu se zákonem, pak nad ním taky ohrnu nos. já tu napíšu znění zákona, a vy ho "smetete" školením? to vám přijde normální?
Pamatujete si na na Mgr. Petra Pelecha - publikace Zdanění mezd a platů, která každoročně vycházela? Nevím, zda ještě vychází, ale schválně jsem si vyhledala, co v ní vždy uváděl - "rozhodná okolnost: nezletilé dítě v domácnosti (vlastní, osvojené, dítě v péči atd.). Způsob prokázání: RL dítěte, úřední doklad o osvojení nebo svěření dítěte do péče apod.".
Při kontrole daní ze závislé činnosti se kontrolní pracovníci také na rozsudek zaměřovali, pokud šlo o dítě z předešlého manželství.
Jako - bylo by to supr, nemuset ověřovat nic takového a spolehnout se na to, že prostě jen uvede dítě v daňovém prohlášení. Vícekrát se mi stalo, že si v prohlášení uvedl dítě k uplatnění, ale podle rozsudku bylo dítě svěřeno matce a on platil alimenty. Když jsem se zeptala, s kým tedy fakticky dítě žije (protože by bylo možné, že by fakticky žilo s ním), řekl, že ho má matka, ale ta nemá příjmy. Dokonce i bydleli na stejné adrese, ale prostě pouze z rozsudku jsem viděla, že dítě má matka a on má platit.
Kdyby to pak FÚ zjistil, komupak by dal nedoplatek daně k úhradě? No samozřejmě firmě, potažmo účetní, protože si měla vše ověřit.
A jak jinak např. zjistím, že mají dle rozsudku střídavou péči a tudíž si mohou dohodou stanovit, jak kdo dítě bude uplatňovat, když ten rozsudek nemusí dokládat?
Takže znovu: rozsudek ve věci péče o dítě, který nabyl právní moci, má relevanci pouze v den, kdy se tak stalo. Již druhý den poté se rodiče mohou dohodnout JINAK, A TO I ÚSTNĚ. Takže kdo tvrdí, že je potřeba rozsudek s vyznačením právní moci, naprosto nezná základy rodinného práva, kterému koreluje mj. zákon o daních z příjmů. To už jsou zákony dva, a to je asi moc, že.
No potěšení je v tomto případě na mé straně, mně jen vyhovuje, že nemusím nic takového vyžadovat, že mohu kontrole z FÚ říct, že podle vyjádření zaměstnance má dítě v péči on nebo že mají střídavku a rodiče se ústně dohodli, že dítě bude uplatňovat pouze on a že já nemám právo požadovat nahlédnutí do rozsudku k ověření a že mi stačí oznámení zaměstnance o ústní dohodě rodičů. A že jim dokonce mohu říci, že pokud po mně, jakožto po účetní, tyto doklady požadují, absolutně neznají rodinné právo a zákon o daních z příjmů :-)
Ale vážně - kolegyně mzdovky, setkaly jste se při kontrole daní ze závislé činnosti z FÚ někdy s tím, že by kontrolní pracovníci uvedené doklady nepožadovali vidět? A pokud požadovali a nebyly ty doklady k mání, neměli námitky a vzali to na vědomí?
Celá diskuze je o tom, že zaměstnanec žádá daňové zvýhodnění a je povinen tuto skutečnost doložit. Pokud nemá Potvrzení druhého z poplatníků, je povinen ji doložit jiným způsobem. Pokud nedoloží, zvýhodnění prostě nedostane. A pokud se zaměstnanec rozhodne doložit tuto skutečnost rozsudkem (je to jeho rozhodnutí, nikoliv požadavek zaměstnavatele), pak to musí být platný dokument, tj. s vyznačením právní moci.
A pokud se druhý den dohodnou jinak, tak opět tuto dohodu musí nějak doložit. Navíc si nemyslím, že rozsudek soudu lze nahradit nějakou dohodou, notabene ústní.
celá diskuze je o tom, že v ZDP je jasně napsáno, čím zaměstnanec mzdovce prokazuje.
čím dokládá samoživitel? dokladem o totožnosti dítěte. toť vše. nic víc nemá právo mzdovka chtít.
a k vašemu "Navíc si nemyslím, že rozsudek soudu lze nahradit nějakou dohodou, notabene ústní" - asi nesledujete aktuální judikaturu.
Takže přijde nová zaměstnankyně, prohlásí, že je samoživitelka, tady je rodný list dítěte a chci daňové zvýhodnění. A Vy ho tedy uplatníte. Pochopil jsem to správně ?
Judikaturu v této oblasti nesleduji. Jenom mi přijde divné, že soudní rozhodnutí lze nahradit jakousi dohodou. Odkaz na judikát by nebyl ?
V tom případě pletou hrušky s jabkama kontroloři, protože při VŠECH kontrolách (a zažila jsem jich hodně) chtěli, abych JÁ jim to předložila (protože já jsem mzdovka a já podle nich mám mít ověřeno, zda nárok náleží a já mám mít založené tyto doklady pro účely kontroly ze strany FÚ). Zřejmě tedy nejsou pracovníci FÚ dostatečně proškoleni, co mohou po mzdovce chtít a co může mzdovka chtít po zaměstnanci :-)
Ani nápad, za školení FÚ nejsem placená :-)
Přijde mi ale srandovní, když tu někdo zesměšňuje školení pro mzdovky, když kdykoli jsem zavolala o radu úředníkům na FÚ, sociálku nebo zdravotní pojišťovnu, jak postupovat při nějaké změně v zákoně (odsouhlasené na poslední chvíli), která se mele s jiným zákonem nebo nařízením, jsem se dozvěděla, že to oni ještě neví, protože teprve půjdou na školení.
A FÚ za rady, které vám poskytne, platí kdo?
Zajímalo by mě, co vás opravňuje si myslet, že vám jako mzdové účetní bude státní orgán nebo jiná instituce radit, koneckonců za peníze daňových poplatníků.
Čím víc toho napíšete, tím víc je zřejmé, že se ve své práci plácáte a nová právní úprava vám nic neříká, natož abyste ji uměla aplikovat. OZ vám nic neříká (proč taky, když má přes 4 tisíce §§), GDPR taky ne (proč taky, když je v angličtině), že.
P.S.
Nechcete jít ke mně na školení? Dala bych vám slevu. :-)
Pracovníky na FÚ nebo sociálce platíme my všichni ze svých daní. Rady = školení, které finanční úřady poskytují, jsou placené. Ale já jsem neměla na mysli požadavek na rady jako takové, ale spíš konzultaci, jak se dívají na určité nové doplnění nebo změnu zákona nebo nařízení, které ale ale koliduje s jiným zákonem nebo nařízením, nebo určení nějakého termínu, který je nesplnitelný. A protože oni po čase přijdou na kontrolu, je dobré zjistit, zda o tomto vědí a jak se k tomu postaví. No a většinou dochází pak k tomu, že je zákon zase doplněný a upravený, protože jen na základě upozorňování a stížností zákonodárci zjistí, že odsouhlasili blbost.
Já nejsem právník, nemám v malíčku OZ a GDPR (z kterého byli zpočátku všichni vytřepaní a dnes na to kašlou), já jsem mzdovka a úředníci nejsou žádní nadlidé. Prostě spolu mluvíme a problémy normálně řešíme. Vy se plácejte ve své právnické praxi, já se budu plácat ve své mzdové praxi (a myslím, že se celá ta dlouhá léta plácám ve mzdové praxi celkem dobře, což dokládají i četné kontroly různých úřadů bez závad). A za chvíli navíc odcházím do důchodu.
Rady = školení, které finanční úřady poskytují, jsou placené - a jste si jistá?
vy jste byla na školení pořádaném FÚ a platila jste za něj FÚ? nebo jste byla na školení, pořádaném nějakou firmou, např. https://vox.cz/kategorie/kurzy-a-seminare/danove-a-ucetni-kurzy/, kde přednášel pracovník fú, gfř apod., ale jako osoba na dohodu s pořádající společností?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 3. 2022 12:37
Dobrý den,
nová pracovnice je samoživitelka a žádá o daňové zvýhodnění na dítě.přinesla rozsudek,ale nemá na něm razítko o nabytí právní moci.Stačí,když k tomu přiloží ještě čestné prohlášení nebo je nutné,aby si došla pro razítko na soud?Děkuji B.