Jste SRPŠ, tedy spolek, můžete vést jednoduché účetnictví (podmínky §1f ZÚ zřejmě splňujete). Rozhodně nevedete daňovou evidenci, ta je pouze pro fyzické osoby.
Vedení jednoduchého účetnictví je definováno vyhláškou 325/2015 Sb. Spousta lidí si to s daňovou evidencí zaměňuje, v praxi je to podobné, ale významově se to liší.
Povinnost podávat daňové přiznání nemusíte mít. Jste veřejně prospěšný poplatník, pokud splňujete podmínky §38mb ZDP tak podávat nemusíte.
Chce to důkladně prostudovat stanovy, uvedenou vyhlášku o jednoduchém účetnictví, a minimálně paragrafy 18a, §19, ZDP.
I kdyby jste daňové přiznání podávali, tak daň pro vás bude zřejmě vždy nulová.
Děkuji - máte pravdu, vede se jednoduché UCE, pomotala jsem názvy. Uvedené paragrafy jsem pročítala, a protože se vykonává i činnost, která není osvobozená, tak myslím, že přiznání měla být. Ted naštěstí nebyly plesy a nic moc velkého, ale jeden ples ještě maturanti plánují, takže budu pečlivě evidovat. Co myslíte, mám se nějak "angažovat a naprášit se" na FÚ ?? pokuta by mohla být max z nepodaného přiznání, penále 0 ?
Pokud máte ve stanovách, že pořádání plesů je vedlejší podnikatelská činnost, tak DP mělo být podáváno (jen tak pro zajímavost, máte na to živnost?).
Já bych podal DP za r. 2021, to lze elektronicky do konce dubna bez problémů. Pokud máte základ daně (zisk) z té vedlejší činnosti menší než 300 tis. Kč, tak daň bude nulová.
Ty starší, no je to na vás, na tento typ organizací FU na kontrolu moc nechodí. Odpovědnost je ale na předsedovi spolku, nikoliv na účetní.
Tak jsem kontrolovala na Ares, a živnost nemáme žádnou...
Ještě máte-li zkušenost, narazila jsem i na to, že spolek přijímá finanční dary, které opět slouží například na zajištění akcí ... například adventního koncertu (platí se honorář zpěvačce) ale vybrané vstupné jde na potřeby studentů. Tady se mi to také moc nelíbí - a ještě jsem se dočetla, že by se měla vyplnit darovací daň...
Na ples budou také přijaté dary a to i věcné, které půjdou na tombolu...
Existují stovky, ne-li tisíce, malých spolků, které sdružují pár členů kteří se snaží bez nároku na odměnu něco prospěšného dělat pro své okolí.
Je jasné, že to také znamená také nějaké povinnosti a potřebné znalosti. Peníze na profesionální účetní obvykle nejsou. Takže já kladně hodnotím, když se někdo ve svém volném čase snaží tuto práci udělat, naučit se potřebné znalosti, a nést třeba i vlastní riziko. A zdejší diskuzi chápu jako pomoc i pro tyto lidi.
Co je podle vás profesionální účetní ? Také nechápu, proč někdo něco dělá, když tomu nerozumí. To je to stejné, kdyby mě bylo nabídnuto řídit vlak, tak to určitě nevezmu, znám své schopnosti.
Tady jde spíš o neprofesionální přístup ze strany účetní, která dělá něco o čem nemá ponětí. Snad se chce zalíbit, zachránit svět, jinak opravdu nevím. Následky mohou být katastrofální.
Celé toto diskuzní fórum je o tom, že se odborníci (nebo i amatéři) snaží získat informace které neznají nebo jim nejsou jasné. Neříkejte, že jste ve své praxi nenarazila na problém, který jste si potřebovala ujasnit a získat informace. A často je to "za pochodu", bez jednoduché možnosti z celé situace vycouvat a vzdát to.
Takže v tomto případě otázka "nechápu, proč někdo něco dělá, když tomu nerozumí" není pro mne relevantní, snažím se tomu kdo chce získat informace poradit, kde je hledat.
Vlastní práce a odpovědnost za ni je už pak jen na tazateli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2022 20:09
Dobrý den, převzala jsem funkci pokladní SRPŠ při střední škole a tak trochu jsem si naběhla. (pokladní vede účto) Jsem účetní běžných s.r.o. a o neziskovkách moc nevím, tak jsem pročítala, ale myslím, že dosavadní vedení je špatně. SRPŠ má hlavní činnost - do příjmů patří příspěvky žáků.. a k tomu vedlejší, která zahrnuje pořádání kulturních akcí....(zaštiťuje akademii, ples ... ) zisk z tohoto je do 300 tis za rok. Všechny vydělané peníze jdou na potřeby dětí.
SRPŠ vedlo do teď jen daňovou evidenci a nikdy nepodávalo přiznání, což jak chápu z článků, které jsem pročetla je špatně - jestli jssem dobře pochopila , mělo by se vést účto a vést zvlášť hlavní a vedlejší činnost a za toto podávat přiznání ač nulové ....?? FÚ se nikomu neozval, nevím, jestli jsou vůbec ohlášeni...
Jsou mé myšlenkové pochody ok, a co s tím??
Moc děkuji za reakce