Rodičovská dovolená je volno v zaměstnání. Takže jste byla zaměstnaná a jakmile vám skončila rodičovská dovolená, ukončila jste pracovní poměr, protože jste se nemohla vrátit do zaměstnání? Nebo jste vůbec neměla zaměstnavatele, ale pobírala jste rodičovský příspěvek, což je dávka státní sociální podpory a s rodičovskou dovolenou nesouvisí?
Nevím, jakou čekáte, že vám ÚP najde práci, když nemáte kam dát dítě. Měla jste si rozložit RP na 4 roky, byla byste po dobu pobírání RP považovaná za OSVČ vedlejší a nemusela si platit zálohy. Soudím, že přerušit živnost na 5 měsíců a vyfakturovat najednou 6.000,-Kč, by ve vašem případě nemusel být problém.
Píšete, že vám končí rodičovská dovolená. Zkoušela jste požádat zaměstnavatele o neplacené volno? ZP byste doplácet nemusela, protože byste se mohla na ZP nahlásit jako osoba pečující celodenně o dítě do 7 let a stát se pojištěncem státu.
Ano, to máte pravdu, kdybych si rozložila rodičovský příspěvek do 4 let, udělala bych lépe, jenže mě to bohužel napadlo, když už bylo pozdě.
Zaměstnaná nejsem, jakmile si dítě trochu zvykne ve škole, ráda bych pracovala.
Pokud bych byla na ZP osoba pečující o dítě, pak ale nemohu k tomu vykonávat SVČ, pokud to chápu správně. V tom je právě ten kámen úrazu :(
Právě bych potřebovala fakturovat kvartálně, protože práce se vztahují vždy k určitému období, z čehož je pak jasné, že jsem práci nemohla udělat později.
I tak děkuji za ochotu.
Hanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 4. 2022 0:27
Dobrý den,
prosím o radu. Končí mi rodičovská dovolená. Dítě (čerstvě 3 roky) zatím nechodí do školky, několik měsíců s ním ještě budu doma (hlídání žádné), takže se budu muset hlásit na úřad práce. Měla bych mít nárok na podporu. Ale jednou za čtvrt roku fakturuji jako OSVČ 3.000 Kč. To je jediný můj příjem. Jak to prosím řešit s úřadem práce, abych nepřišla o podporu? Jako OSVČ, když nemám přerušenou živnost, tak bych asi neměla nárok na podporu ÚP, že? Mohu si tedy živnost na dva měsíce přerušit, pak jeden měsíc vyfakturovat a pak zase na dva měsíce přerušit? Jak se na to bude tvářit úřad práce? Nevím, jak jinak tuto situaci řešit. Když bych se na úřad práce nezaregistrovala, tak sice mohu být doma jako osoba pečující o dítě do čtyř let věku dítěte, ale abych nemusela platit minimální zálohy na ZP, tak bych musela mít přerušené živnostenské podnikání, chápu to správně?
Předem děkuji za rady. Hanka