Děkuji za odpověd. Ano, u ZP vím, že nemusím platit minimální zálohy, když pečuji o dítě, ALE musím mít přerušenou živnost.
U sociálky, pokud nemám přerušenou živnost, tak jsem automaticky hlavní a tudíž platím minimální zálohy, chápu to správě? Čili tam vůbec nezáleží na tom, zda pečuji o malé dítě (na které již nepobírám rodičkovský příspěvek)? A pokud živnost přeruším a nejsem nikde zaměstnaná, protože pečuji o malé dítě, tak je to pak na sociálce jak? Jsem osoba bez zdanitelných příjmů a žádné sociální pojištění si povinně platit nemusím?
Vím, že když se registruji na úřad práce, tak socku ani zdrávku platit nemusím, jde mi o to období než se zaregistruji.
Děkuji.
Pokud nemáte příjem, z kterého se odvádí sociální pojištění, nemáte povinnost odvádět minimum, jako je tomu u ZP, kde pokud nejste pojištěncem státu, musíte odvádět ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů. Tato doba se vám nebude počítat jako odpracovaná na důchod nebo pro podporu v nezaměstnanosti. Pro tyto účely je péče o dítě do 4 let náhradní dobou, takže vás konkrétně se to teď nedotkne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 4. 2022 9:53
Dobrý den,
prosím o radu. V únoru mi skončil rodičovský příspěvek. Nejsem zaměstnanec, mám aktivní OSVČ. Jakmile mi skončilo pobírání rodičovského příspěvku, jsem automaticky pro sociálku OSVČ hlavní? Můj výdělek jako OSVČ je minimální. Otázka zní, opravdu po skončení rodičovského příspěvku, pokud jsem stále aktivní OSVČ, je moje živnost považována za hlavní? Není nějaká jiná možnost, jak být zase OSVČ vedlejší, i když mám aktivní živnost? Omlouvám se předem za hloupý dotaz, jen si chci být jistá, že nemám jinou možnost, než živnost přerušit, abych nemusela platit minimální zálohy na sociálce. Se zdravotní pojištovnou jsem smířená, vím, že jiná možnost není, ale nejsem si jistá, jestli je to tak i u sociálky.
Děkuji.