naprosto vás chápu, jen vy to moc řešíte.
Hlavně, ať už je po daních a je chvilku čas i na motorku, na normální život, od ledna jen hrabání v papírech. Vzhledem k tomu, že nešlo posílat přiznání FO cca do 10.3. měli udělat podání do 30.6. toto už je za hranicí lidského rozumu.
Ať se vám daří, ať to všichni zvládnete a nenecháte na tom své zdraví
spočítejte si, jestli se vám to "vyplatí". protože budete převážně užívat motorku soukromě (cesty do práce), musíte sro nějak kompenzovat/hradit použití jejího majetku (motorka není vaše), kompenzace musí být v ceně obvyklé. pro pár využití pro sro (jízda občas na jednání) je vhodnější účtovat sro cesťák.
Upřímně řečeno, o koupi na fimu uvažuji především z důvodu pořizovací ceny. Elektrická motorka je několik set tisíc, náklady na provoz jsou zanedbatelné. Samozřejmě je veliký rozdíl, pokud bude motorka koupena z firemních peněz nebo ze soukromých.
Soukromých jízd bude asi většina, tak nevím jak by se k tomu finančák postavil v případě nějaké kontroly. Nebo zdali nákup motorky by sám o sobě takovou kontrolu nemohl vyvolat?
Děkuji všem za názory
Zkuste mi tedy popsat ten proces. Koupim tedy elektromotorku z firemniho uctu, stane se z ni tedy firemni majetek.
Jakym legalnim zpusobem ji ale budu vyuzivat i pro soukrome ucely? (cesta do/z prace napr.). Odhaduji, ze firemni cesty budou tvorit 20-30% z celkovych cest. Je tedy nakup motorky na firmu opravneny? Zopakuji, ze mi jde predevsim o to, abych mohl koupit motorku z firemnich penez.
Jeste doplnim ze ve firme mame danovy pausal na 3 vozidla, zbytek uctujeme dle knihy jizd.
motorku si kupte za firemní peníze
finančák motorky nezajímají, dnes jí má ve firmě kde kdo, je to náhrada za auto
když jí budou chtít z finančáku vidět, ať se přijedou podívat
tady vás rozsekají do povidel, pořád se v něčem paplat a hledat §
co je na motorce divného???
Ptáte se:
Jakym legalnim zpusobem ji ale budu vyuzivat i pro soukrome ucely? (cesta do/z prace napr.).
no jak asi...autem to děláte jak? Necháte si ho ve firmě a do z práce jezdíte autobusem?
finančák motorky nezajímají - opravdu? jak jste na to přišel? kolik jste viděl doměrků výdajů za motorky, auta, čtyřkolky? já hodně, není nic jednoduššího, pokud není paušál. a když je to třeba za tři roky tak včetně příslušenství to bývají dost velké pálky.
když se tu někdo zeptá na to, jak legálně a dostane odpovědi jak nezákonně, nepřipadá vám to divné?
Pokud zaměstnavatel určí místo parkování motorového vozidla zaměstnavatele bydliště zaměstnance, pak cesta do zaměstnání a zpět není soukromou cestou zaměstnance (opakovaně judikováno). Pokud se v tomto případě zaměstnanci přihodí při cestě z místa jeho bydliště do zaměstnání úraz, jedná se úraz pracovní. Tímto neřeším užívání vozidla pro soukromé účely., tato cesta není cestou soukromou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 5. 2022 9:11
Dobrý den,
jsem podnikatel, mám firmu o 6ti zaměstnancích a denně dojíždím do sídla firmy. K tomuto účelu plánuju nákup elektromotorky, se kterou bych čas od času jezdil i na různá jednání.
Myslíte, že by bylo možné motorku koupit na firmu (tedy z firemních peněz)? A pokud ano, budu moct odečíst DPH? Výbavu a vše okolo počítám, že koupím ze svého.
Děkuji
Dan