jsem OSVČ, v ČR neplátce DPH a pro EU mám registraci jako identifikovaná osoba. Teď jsem pracoval v německu jako zámečník a potřebuju to vyfakturovat slovenské firmě.
Na vzoru faktury co mi poslali je "Dodanie služby uskutočnené na území Nemecka, nie je predmetom DPH na Slovensku v zmysle §16 ods. 1 zákona 222/2004", ale taky je tam uvedená sazba DPH 20%.
Jakou sazbu mám tedy použít? 0%, 20% nebo 21% (nebo jinou)?
Omlouvám se za amatérský dotaz, nikdy jsem tohle neřešil... :)
Dobrý den, § 16/1 slovenského zákona o DPH hovoří o službě spojené s nemovitostí. Pokud jste prováděl zámečnické práce na nemovitosti v Německu, tak fakturujete bez daně. Místo plnění je v Německu a daň by měla být odvedena tam.
Jestliže jste poskytl službu práce na movité věci, pak je místo plnění na Slovensku podle sídla odběratele a není důležité, že jste službu poskytl v Německu (předpokládám, že slovenská firma nemá v Německu provozovnu). Fakturujete opět bez daně.
11. 5. 2022 15:44
Zdravím,
jsem OSVČ, v ČR neplátce DPH a pro EU mám registraci jako identifikovaná osoba. Teď jsem pracoval v německu jako zámečník a potřebuju to vyfakturovat slovenské firmě.
Na vzoru faktury co mi poslali je "Dodanie služby uskutočnené na území Nemecka, nie je predmetom DPH na Slovensku v zmysle §16 ods. 1 zákona 222/2004", ale taky je tam uvedená sazba DPH 20%.
Jakou sazbu mám tedy použít? 0%, 20% nebo 21% (nebo jinou)?
Omlouvám se za amatérský dotaz, nikdy jsem tohle neřešil... :)