dobrý den,
děkuji za radu, prosím o radu jak zaúčtovat to tedy s DPH. Prodávat budeme za 19kč dle ceníku české pošty (to je rozhodnuto)
FD 213/321 = 17kč
výdej ze skladu 504/213 = 17kč
prodej 311 /604 17kč
311/343 3,57Kč
a celkem mi vyjde 20,57kč, že by měl dotyčný zaplatit, jenže mi budeme prodávat za 19kč. S tímto nevím jak se poprat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 5. 2022 20:13
dobrý den,
prosím o radu, jsme příspěvková organizace a našim návštěvníkům umožníme si vyrobit pohlednici, aby ji mohli poslat známým/rodině. Proto chceme nakoupit poštovní známky, aby je mohli nalepit na dopis. Známka na pohled stojí 19kč/1 ks(nejsem si jistá tou cenou, ale to není předmět dotazu). Pošta nám poskytne na tyto známky slevu, takže od nich koupíme jednu známku za 17Kč. (vydělávat na tom nebudeme, my budeme prodávat za 19kč/1ks jako by si návštěvník koupil známku na poště. Vedeme sklady způsobem A
účtování:
FD 17Kč 213/321
výdejka 17kč 504/213
prodej 19kč 311/604
dočetla jsem se, v par. 51/1
(1) Při splnění podmínek stanovených v § 52 až 62 jsou od daně bez nároku na odpočet daně osvobozena tato plnění:
a) základní poštovní služby a dodání poštovních známek (§ 52),
a dále jsem se dočetla v § 52 Základní poštovní služby a dodání poštovních známek
(2) Dodáním poštovních známek se pro účely tohoto zákona rozumí dodání poštovních známek platných pro použití v rámci poštovních služeb v tuzemsku nebo dodání dalších obdobných cenin s tím, že částka za tato dodání nepřevyšuje nominální hodnotu nebo částku podle poštovních ceníků.
Jsou, prosím, moje myšlenkové pochody správné ohledně účtování? v par. 52 odst. 2 "nepřevyšuje nominální hodnotu nebo částku podle poštovních ceníků" za vyšší hodnotu nebudeme prodávat než prodává pošta, ale zároveň na jedné známce budeme mít zisk 2Kč. Bude prosím, prodej osvobozený od DPH? V KH to určitě nebude v DPH také ne? nebo se to bude dávat do řádku 26 v DPH?
děkuji všem za radu