Dobrý den,
pokud prodáte vozidlo plátci DPH EU (zkontrolujete platné VAT) faktura bude bez DPH a uvedeno "daň odvede zákazník"
Tím že jste ho neměl více jak rok zdaníte podle §10 - výdaj je pořizovací cena automobilu (výdaj může být maximálně do výše příjmů).
U DPH provedete úpravu odpočtu DPH dle § 78 tedy vrátíte daň a při prodeji zdaníte na řádku č. 1 daňového přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 5. 2022 6:28
Dobrý deň, mám takú situáciu, som osvc platca dph a daň s príjmu uplatňujem ako 60% paušál. Kúpil som auto ako osvc a prihlásil ho na moje IČO. Po mesiaci som zistil že auto mi nevyhovuje a chcem ho predať. Snažím sa zistiť ako to urobiť správne.
Môžem odpísať dph v plnej výške a následne pri predaji vystavujem faktúru s dph a to prijaté dph odvediem?
Ako je to pripredaji auta do zahraničia (eu)? Vystavujem faktúru bez dph na zahraničný subjekt platcu dph a je to reverse charge?
Ako je to s dani s príjmu? Tu vôbec netuším či je to môj zdaniteľný príjem a platím jak daň tak socialku a zdravotku alebo nie?
Pomohlo by auto predať až napr. Po roku užívania ?
Dik moc za pomoc :)