Asi jsem to špatně napsal. Chtěl jsem to dělat způsobem, že jednu akci budu fakturovat já, druhou bratr. A vždy si zisk rozdělíme na půl. Chci se vyhnout tomu, aby jsem příjem prvně fakturoval já a následně bratr fakturoval mě.
Jelikož jsem fyzická osoba s běžným bankovním účtem zajímá mě zda by to při finanční kontrole vadilo. Jestli se budou zajímat proč a na základě čeho jsem bratrovi odeslal nějaké peníze. Nebo je to jen moje věc a se svými penězi si mohu dělat co chci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 5. 2022 14:20
Ahoj, potřeboval bych poradit. S bratrem podnikáme jako OSVČ. Máme to jako vedlejší výdělečnou činnost k našemu zaměstnání.
Já i bratr máme IČO.
Aktuálně bychom chtěli naše příjmy rozdělit na půl. Jde o to, že když bych všechny naše příjmy fakturovlal póze já přesáhnou dovolený zisk a začne se na mě vztahovat sociální pojištění a zálohy. Tomu se chceme vyhnout rozdělením zisku do dvou živností.
Teď řeším jakým způsob si podělit peníze tak, aby jsem se nedostal do problémů s finančním úřadem.
Samozřejmě všechny zisky co přijdou na účet jsou na základě faktury a budou přiznané v daní z příjmu.
Příklad situace:
Jelikož mám živnost řemeslnou a daním paušálně vystavím fakturu za opravu střechy za 200 000 Kč.
S bratrem jedeme zisk na půl, takže mu zašlu z mého účtu 100 000 Kč. Může to být problém pro finanční kontrolu? Těch 100 000 je samozřejmě jen na naší domluvě. Bratr mi na to fakturu nevystaví a já mu také nedělám žádné dohody o provedení práce. Jsou to tedy černé peníze? Nebo je to ok, protože celý můj zisk mám samozřejmě přiznaný.