Až zpětně jsem si uvědomila, že od loňska je změna. Při splnění podmínek by jste placené volno u zaměstnavatele mohla mít. Našla jsem vám k tomu odkaz, tak si ho přečtěte.
https://www.mesec.cz/clanky/pracovni-volno-bude-nove-i-na-sportovni-soustredeni-deti-a-mladeze/
Paní Topol, kdyby jste si přečetla pozorně debatu, tak by jste nemusela mít zbytečnou připomínku. Tazatelka se má na OSSZ zeptat, zda je problém v tom, že ZŠ mají jako hlavní činnost uvedenou školní vzdělávání a ne práce z dětmi a mládeží. Ale jó, chápu, vy musíte mít pořád připomínky, lépe se vám pak žije.
Nemáte pravdu.
Prvořadým je, jestli zaměstnavatel vůbec to volno poskytne nebo ne. Jestli bude to volno placené, o tom rozhodne také zaměstnavatel. Socialka je až na třetím místě, zda bude či nebude refundovat (pokud bude co).
Takže - pokud budou zaměstnavateli v poskytnutí volna bránit vážné provozní důvody, volno neposkytne a tím to končí. Pokud ho poskytne a má být placené, povinností zaměstnance je mj. prokázat, že PO má práci s dětmi jako hlavní činnost. Pokud toto neprokáže, volno (bude-li vůbec), bude neplacené. Z dotazu vyplývá, že neprokáže, takže socialka je z toho venku.
Tím, že par. 203a ZP odkazuje na par. 203 odst. 2 h) (a obráceně), zaměstnavatel vždy může volno neposkytnout. Z toho, že je v dotazu zmíněna dovolená, se nechá dovodit, že zaměstnavatel nebyl dříve ochoten volno poskytnout.
Cituji vás: Z toho, že je v dotazu zmíněna dovolená, se nechá dovodit, že zaměstnavatel nebyl dříve ochoten volno poskytnout.
To je jen vaše spekulace (což mě zaráží, protože vy každého za spekulace hned sjedete). Pokud by jste měla praxi mzdové účetní, pak by jste věděla, že zaměstnanci si na soustředění téměř vždy šetřili dovolenou a pak si ji na soustředění čerpali, protože problém nebyl v tom, že by zaměstnavatel volno neposkytl, ale zaměstnanci nechtěli brát neplacené volno, aby nepřišli o příjem peněz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 5. 2022 8:23
Hezký den,
chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na placené volno - dělám již několik let trenéra volejbalového oddílu (zcela zdarma). Každý rok pořádáme volejbalové soustředění (4 dny) a každý rok si na to beru dovolenou. Jedná se o volejbalový oddíl při ZŠ. Děkuji za odpověď