středisko životních zájmů nemůžete počítat na procenta. kde chce žít? bydlet? kde má rodinu? kam chodí děti do školy? kam se vrací jako domů? tady jen pracuje. je nerezident.
70 % jako jak? že jako tady má milenku, byt, chce tu stále bydlet a domů si jen "zbytkově" na 30 % občas zaskočí za manželkou a dětmi? :-)
"já se neptala jestli má nárok na bonus... já se ptala jestli má nárok na bonus,..." asi hovoříte jazykem jiného kmene :-( to fakt nedávám :-)
takže, buď si počkejte na "chytrý" názor, nebo koukněte do SZDZ, prohlédněte si to potvrzení o daňovém domicilu, které mu FÚ vystavil, když tvrdíte, že FÚ říká, že je rezident, koukněte jestli je občan EU, a přečtěte si ještě jednou ty hloupé názory.
Já z toho usuzuji, že neumíte číst věty až do konce, ale jen to co se vám hodí.
já neznám jeho potvrzení o domicilu, já jsem se jen slušně zeptala.
vím o něm jen to, že je vedený 8let jako rezident a narodilo se mu dítě.
lidé se tu ptají, protože neznají odpovědi a žádají o ně. A vy si hrajete na něco co nejste...
a nikdy toho nedosáhnete...
už vám nehodlám odpovídat, nehodlám z někým jako jste vy ztrácet svůj čas. Zamyslete se nad sebou!
Vy jste fakt dobrá. Pokud máte pocit, že jsou tu hloupé názory, tak vám jistě odpoví někdo chytrý. Pokud víte, že je rezident, tak se ptejte...může Slovák, ale rezident ČR uplatnit dítě a zárověň může uplatnit i manželka v SR. Tím by se diskuze zkrátila a nemusela byste reagovat na hloupé reakce. Divíte se, že zde reagujeme na rezidenta? Taky nejsme vědmy, když to nenapíšete. Trošku pokory, když chci pomoc....
Jana evidentně neví, co znamená potvrzení o daňovém domicilu (tj. jde o potvrzení, kterého státu je daňovým rezidentem). Jednou píše, že dle FÚ je rezident už 8 let. A v dalším píše, že nemá jeho potvrzení o daňovém domicilu. Takže vlastně žádné potvrzení o tom, že je daňovým rezidentem ČR nemá.
To je jedna věc - pokud chce občan jiného státu v ČR uplatňovat děti, musí si obstarat od českého FÚ potvrzení o daňovém domicilu, z kterého vyplyne, že je českým daňovým rezidentem. (pokud zde má cizinec již trvalé bydliště, mám ho dle slov FÚ považovat za českého rezidenta).
A u něj je to komplikované tím, že on s rodinou nežije v ČR, on má rodinu v SK. A navíc by nedodal potvrzení, že manželka děti neuplatňuje, protože ona je tam uplatňuje.
Abych řekla pravdu, nevím, jestli v případě, že on je daňovým rezidentem ČR, děti jsou na Slovensku a manželka je uplatňuje tam, jestli on je může uplatnit v ČR.
Já bych to nechala FÚ, nedělat mu RZD, ať si podá přiznání.
Abych to uvedla na pravou míru: Šlo o cizího státního občana, který nastoupil v průběhu roku a předtím pracoval v zahraničí. Za manželku měl Češku a s dětmi žili v ČR a dostal zde trvalý pobyt za účelem sloučení rodiny. Uplatňoval děti. Při kontrole daní ze závislé činnosti mi pak FÚ odsouhlasil, že v tomto případě potvrzení o daňovém domicilu není potřeba a že kromě toho, že s rodinou žijí v ČR a v ČR také pracuje (i když samozřejmě nemohu vědět, jakou dobu se zdržuje v zahraničí a jaké má odtud příjmy) hraje velkou roli to, že zde má trvalý pobyt.
Ano, máte pravdu, omlouvám se. Tu větu jsem do toho vysvětlování vložila nesmyslně, protože tehdy šlo o jinou situaci. Jen jsem chtěla dodat, že účetní sama těžko posoudí, kterého státu je daňovým rezidentem. Kdyby šlo o případ, že celá rodina by žila v ČR, ale všichni by měli trvalé bydliště v cizině, netroufla bych ho vyhodnotit jako českého daňového rezidenta a chtěla bych od něj doložit potvrzení o daňovém domicilu. Ani kdyby jeho rodina žila v ČR a měla zde trvalé bydliště, ale on ne, i tehdy bych chtěla potvrzení o daňovém domicilu. Sice by z toho mohlo vyplývat, že má středisko životních zájmů v ČR, ale já nejsem kompetentní o tom rozhodnout. Ale když je rodina česká v ČR a i on už ten trvalý pobyt dostal zde, a všichni žijí zde, tak už to bylo podle mne možné rozhodnout i bez potvrzení o domicilu- a FÚ mi toto uvažování potvrdil.
Ovšem když je rodina Slovenská a žije na Slovensku, to je něco jiného. Děti bych mu neuplatnila, i kdyby zde on měl trvalý pobyt. Ať si podá přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 5. 2022 13:11
Dobrý den, prosím může si Slovák, který tady v ČR pracuje po celý rok, má jediný příjem z ČR uplatnit daňový bonus na dítě a zároveň si to dítě uplatňuje i manželka na Slovensku?
Někde jsem četla cca před rokem, že to možné je, ale teď to nemůžu najít.
podmínka byla, že si oba dva nesmějí uplatnit bonus v jednom státě.
moc děkuji za dopovědi