Dobrý den, konkrétně jsem našla toto:
Jste-li neplátce DPH a vedete účetnictví
V případě, že vedete účetnictví, vaše faktury se stávají účetním dokladem a jejich podoba se tak řídí zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Informace o dodavateli zůstávají stejné:
• jméno a příjmení (v případě OSVČ),
• název firmy (v případě s. r. o.),
• sídlo firmy nebo fyzické osoby (fakturační adresa)
• IČ,
• označení registru, ve kterém jste jako podnikatelé zapsaní (obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík apod.),
• v případě právnické osoby údaj o zápisu včetně oddílu a vložky.
Dále však podle zákona nesmí chybět tyto údaje:
• popis zboží nebo služby, za které je faktura vystavena,
• peněžní suma – celkově nebo podrobně (cena za měrnou jednotku a označení množství),
• datum vystavení faktury.
O tom, jak má být označen doklad v záhlaví se nezmiňují. Hovoří obecně o faktuře.
To já se přece taky na to ptám, kdybych to věděla, dotaz bych nepokládala. Ten článek spíše obecně reaguje na to, že pokud nejsme plátci DPH a vedeme účetnictví, řídíme se zákonem o účetnictví. Pokud bychom byli plátci DPH, tak to upravuje zákon o DPH. I tak děkuji za reakci, třeba se ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2022 10:00
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda s.r.o. neplátce DPH potřebuje mít nutně ke koupi nějakého zařízení fakturu případně kupní smlouvu, pokud částka přesahuje 10000Kč. Dodavatel rovněž neplátce nám dal pouze příjmový pokladní doklad na částku 40000Kč, na kterém je sice vše uvedeno, ale je to pouze pokladní doklad. Nevím, zda ho mohu žádat o fakturu nebo nám tento pokladní doklad pro případnou kontrolu z FÚ stačí. Samozřejmě bych byla ráda za nějakou smlouvu nebo aspoň tu fakturu, ale nevím, na základě jaké opory v zákoně ho mám požádat. Samozřejmě pokud by se jednalo o plátce DPH, tak tam je to jasné, u neplátců nevím. Velice děkuji za odpověď.