Že byste čerpala dovolenou ? To vám říct nemůžu, když nevím, jestli odměna bude 500 nebo 10000. Každopádně, dovolená před MD se počítá z předešlého kvartálu, dovolená po MD se počítá z pravděpodobného výdělku. Na výši MD to vliv nemá, rozhodné období na stanovení vyměřovacího základu je rok zpět...tzn, od června rok zpět
Souhlasím, že pro výpočet PPM je jedno, jestli nastoupíte 6 nebo 8 týdnů před předpokládaným datem porodu, protože obojí je v červenci. Ale vezměte v úvahu, že 5. a 6.7. je svátek. Tak vám budu držet palce, ať to na vás nepřijde už v červnu. :-) To by bylo rozhodné období červen 2021 až květen 2022.
O dovolenou můžete požádat před MD, ale zaměstnavatel vám ji nemusí dát. Pokud požádáte tak, aby vám dovolená navazovala na MD, má zaměstnavatel povinnost vyhovět.
Dobrý den paní Líbo,
myslíte tím nepřijde jako porod? Já doufám že ne :-) pokud to lze udělat že budu brát 1.7. a 4.7. dovolenou a nástup od svátečního 5.7. a tím pádem se vejdu do rozhodného období květen 21 až červen 22. - bylo by to až ideální, ale samozřejmě nechci takhle kalkulovat :-)))) nebo jestli je elegantnější řešení kvůli svátkům si odchod protáhnout možnou dovolenou, ještě se uvidí ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 6. 2022 13:56
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je pro mě z hlediska financí přívětivější při odchodu na PPM.
Termín porodu je stanoven na 30.08.2022. Prozatím jsem nečerpala novou dovolenou, ale pár dní v červnu se ještě chystám. Mohu odejít na mateřskou nejdříve od 5.7.2022, nejpozději 19.7.2022. Jak to pak bude s nevybranou dovolenou? Četla jsem, že mohu požádat zaměstnavatele o vybrání dovolené mezi MD a RD? Lze? Jakou formou?
A poslední dotaz, je v mém případě finančně výhodnější odejít 5.7.2022 na PPM nebo až 12.7., případně dovybrat dovolenou v tomto rozmezí? V měsíci červnu očekávám prémie, tak jestli to bude mít nějaký vliv?
Nenašla jsem zatím nikde uspokojvou odpověď na mé dotazy
Děkuji.
S pozdravem
Brázdová