Dobrý den :)
má invalidní důchod, je mu vyplácena renta, každý měsíc zasílám jeho výplatní lístek na email a oni mu osekají výplatu, aby dostal jen čistou mzdu 16200,-. vše co si nadpracuje, stravenky, odměny mu vezmou. a já se ptám, jestli mohu vyplácet stravenkový paušál hotově, aby mu ho nevzali. zda to není nějaká chyba. snad jsem to už napsala trochu srozumitelně.
To, co popisujete, připomíná odškodňování pracovního úrazu - pojme "renta" zavedl zákon o úrazovém pojištění, který platil několik let, ale nikdy nenabyl účinnosti, poté byl zrušen. Pokud tomu tak je, jedná se o náhradu za ztrátu na výdělku po skončení PN, která náleží ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem, kterého poškozený zaměstnanec dosahoval před vznikem škody a aktuálním výdělkem. Činí-li dosažený výdělek (v součtu s ID) více, než zmíněný průměrný výdělek, žádná náhrada nenáleží. Jedná se o výdělek, tedy odměnu za práci, do kterého se stravenky ani stravenkový paušál nezahrnují. Průměrný výdělek se bere v úvahu v hrubém, fakt nerozumím tomu, o čem píšete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2022 9:33
Dobrý den,
prosím je tu nějaká dobrá duše, co mi poradí? Náš člověk má rentu, osekají mu to i se stravenkami, které jsou mu vyplaceny každý měsíc ve mzdě přes banku.
Šlo by to udělat tak, že by to na lístku nefigurovalo a stravenkový paušál mu byl vyplácen přes pokladnu? takže v hotovosti? není to chyba?
Děkuji za odpověď
M.