Místo výkonu práce

• 27. 6. 2022 13:38

Dobrý den,
    prosím o radu. Může mít vrátný místo výkonu práce MS kraj nebo musí mít určité město ve kterém pracuje. Z důvodu zastupitelnosti posíláme vrátné na různá pracoviště. F-M, Karviná, Ostrava atd.

Děkuji Renáta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2022 17:46

Líba

Může, ale dejte pozor na cesťáky. § 34
      "Pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad nesmí být sjednáno šířeji než jedna obec."

• 27. 6. 2022 19:32

without nickname

Já bych pro vrátného místo výkonu práce celý kraj nikdy nedoporučila.
      Obecně - pravidelné pracoviště není třeba sjednávat, může se uplatnit právní fikce.

• 30. 6. 2022 22:36

Alex..

A prosím, může být více pravidelných pracovišť? Respektive, může jezdit někdy z domu a někdy z práce? Děkuji.

• 30. 6. 2022 23:15

without nickname

Na mě to dělá dojem, že řešíte několik věcí najednou, ale ne všechny spolu nutně souvisejí:
      - místo výkonu práce, - pravidelné pracoviště a - podmínky pracovní cesty (v širším slova smyslu).
      Místo výkonu práce je místo, na kterém zaměstnanec práci koná. Psala jste, že se jedná o vrátného, pro mě je to práce, jejíž výkon se váže ke konkrétní budově (budovám), nikoliv k prostoru, kterým by byl vámi zvažovaný kraj.
      Pravidelné pracoviště je technikálie sloužící k posouzení práva zaměstnance na cestovní náhrady (paní Líba vás chybně odkazuje na § 34, správně je § 34a ZP).
      Pravidelné pracoviště se posuzuje v trojím pořadí: - nejvýše obec sjednaná se zaměstnancem, - místo výkonu práce sjednané v PS (za předpokladu, že pravidelné pracoviště nebylo sjednáno a místo výkonu práce bylo sjednáno nejvýše jako obec), - právní fikce, podle níž se za pravidelné pracoviště považuje obec, ve které začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce nejčastěji.
      Rovněž cesta mimo pravidelné pracoviště zakládá právo zaměstnance na cestovní náhrady, ZP v této souvislosti používá širší pojem "pracovní cesta" coby legislativní zkratku pro cestu mimo místo výkonu práce (= pracovní cesta v užším slova smyslu), cestu mimo pravidelné pracoviště + pro další důvody.
      ZP nepředpokládá, že bude se zaměstnancem sjednáno více pravidelných pracovišť.
      Ptáte se, jestli někdy může jezdit z práce a někdy z domova - kam jezdit? Samozřejmě zaměstnavatel stanoví podmínky pracovní cesty, mj. výchozí místo a čas zahájení pracovní cesty.
      Já bych na vašem místě sjednala jako místo výkonu práce obec, v níž se nachází objekt, v němž je práce vrátného konána. Nepíšete, zda zaměstnanec bydlí v téže obci nebo v jiné. Pokud by vrátný měl zastoupit jiného mimo sjednané místo výkonu práce, vyslala bych jej na pracovní cestu, jejímž výchozím bodem může být jakékoliv místo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).