Jestliže za něj minimální ZP zaplatíte, za 3/4 roku je to dost peněz, které z něj nedostanete. Na druhou stranu, možná jinde pracoval celou dobu, kde za něj ZP odváděli, takže ze strany ZP k žádné škodě nedošlo.
Určitě bych opravila ELDP, protože neomluvená absence nebude ve vyloučených dobách jako jste měla nemoc.
Jestli mu zbyla z loňského roku k proplacení nějaká dovolená, teď v červnové mzdě bych z toho odečetla 3 přeplacené dny náhrady mzdy za nemoc v září.
Díky za reakce. Protože mě pán na OSSZ řekl, že nedoložení trvání nemoci je vlastně problém zaměstnance (nemá peníze od nich) a my jako zaměstnavatel máme všechno v pořádku, dál jsem nic neřešila. Přijde mi nefér, že zaměstnavatel má doplácet na chybu lékaře.
Pracovní poměr se ukončil až 2.6.2022. Netuším jak posoudit, jestli doba od ukončení DPN, to je od 17.9.2021 je neomluvená absence, když jsme se informaci o konci DPN dozvěděli až 1.6.2022.
Opravdu moc děkuji za každý názor a radu.
P.S: Paní Topol taky děkuji za kvalifikovaný názor - hned se pozná odborník, který chce poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2022 10:27
Dobrý den, prosím o radu jak řešit: Zaměstnanec měl DPN od 6.9.2021. Zaplatili jsme 14 dní náhradu. Potvrzení o trvání DPN nepřišlo, volala jsem lékaři, který vystavil DPN jestli nemoc trvá a on řekl, že pacient přešel do nemocnice. Tam se mi nepodařilo zjistit nic. Zaměstnance jsem stále vedla jako nemocného. Na OSSZ mně řekli, ať pošlu přílohu k DPN a tím je moje povinnost splněná. Místní "tamtamy" sdělily, že zaměstnanec už někde pracuje, tak jsem volala na OSSZ, řekla tuto informaci paní vedoucí, ona že to prověří a 1.6.2022 přišlo do datovky ukončení DPN 16.9.2021. Následující den jsme se zaměstnancem podepsali dohodu o rozvázání PP.
A teď nevím, co s tím. Nikde jsem nenašla, jestli se musí opravit přehledy na ČSSZ a ZP a doplatit zdravotní pojištění. Budu vděčná za každou radu, popř. odkaz kde hledat řešení.
Předem děkuji.