Krátkodobý x dlouhodobý pronájem a jak DPH?

• 24. 7. 2022 16:17

dobrý den,
    prosím o radu, jsme příspěvková organizace (plátci DPH) za účelem zajišťování úkolů v oblasti vědy ve vzdělávání potencionálním zájemcům (zejména mládeži a dětem).
    pronájem je od 6.9.-10.10.2022. Firma je neplátce DPH, pronajmeme prostor o výměře 100m2 a na této ploše umístí 25 panelů. Nevím, jestli se má fakturovat s DPH nebo je to osvobozeno? Něco jiného říká můj nadřízený a něco jiného náš auditor. Smlouva je sepsána, že je to osvobozeno dle par. 56a zákona o DPH.
    1, auditorka mi řekla, že to musíme fakturovat s DPH, protože firma na pronajaté prostory dá panely a vezme si je až po skončení pronájmu. Klíče od budovy mít nebude. Kdyby je měla pak by to bylo osvobozeno. Takže se do prostor nedostane.
    2, šef sepsal smlouvu a zdůvodnil to, že firma není plátce DPH, proto to bude osvobozeno.

Auditorka to také vysvětlila tak, že celoročně pronajímáme prostory plátci DPH z důvodu gastronomie a protože mají klíče od naší budovy, tak to fakturujeme s DPH a šéf to zdůvodňuje tak, že oni jsou plátci DPH, tak fakturujeme s DPH.
    děkuji moc za váš čas, hledala jsem na internetu, přikláním se variantě "osvobozeno", ale pak se vylučuje ten pronájem s občerstvením

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).