děkuji vám paní Jano za odpověď a omlouvám se, že reaguji takto pozdě. Ještě jsem se chtěla zeptat, když pronajímáme celoročně firmě - provozuje gastro, kde návštěvník se může u nich občerstvit, my jim fakturujeme s daní. Je to správně? jsme plátci DPH a máme krácený koeficient. Co se týče našich faktur za energie, vodu, odpad, používáme krácený koeficient. děkuji moc za vaše rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 7. 2022 16:17
dobrý den,
prosím o radu, jsme příspěvková organizace (plátci DPH) za účelem zajišťování úkolů v oblasti vědy ve vzdělávání potencionálním zájemcům (zejména mládeži a dětem).
pronájem je od 6.9.-10.10.2022. Firma je neplátce DPH, pronajmeme prostor o výměře 100m2 a na této ploše umístí 25 panelů. Nevím, jestli se má fakturovat s DPH nebo je to osvobozeno? Něco jiného říká můj nadřízený a něco jiného náš auditor. Smlouva je sepsána, že je to osvobozeno dle par. 56a zákona o DPH.
1, auditorka mi řekla, že to musíme fakturovat s DPH, protože firma na pronajaté prostory dá panely a vezme si je až po skončení pronájmu. Klíče od budovy mít nebude. Kdyby je měla pak by to bylo osvobozeno. Takže se do prostor nedostane.
2, šef sepsal smlouvu a zdůvodnil to, že firma není plátce DPH, proto to bude osvobozeno.
Auditorka to také vysvětlila tak, že celoročně pronajímáme prostory plátci DPH z důvodu gastronomie a protože mají klíče od naší budovy, tak to fakturujeme s DPH a šéf to zdůvodňuje tak, že oni jsou plátci DPH, tak fakturujeme s DPH.
děkuji moc za váš čas, hledala jsem na internetu, přikláním se variantě "osvobozeno", ale pak se vylučuje ten pronájem s občerstvením