Směna může být nejvýše 12 hodin, jedná se o tzv. čistou pracovní dobu, tj. bez přestávek na jídlo a oddech (nic o nich nepíšete).
U PD rozvržené nerovnoměrně zaměstnavatel stanoví vyrovnávací období (VO), během něhož je zaměstnanec povinen odpracovat počet hodin: počet týdnů VO krát stanovená nebo kratší týdenní pracovní doba. Pokud zaměstnanec odpracuje více, než je tento výpočet, jedná se o práci přesčas, pokud méně, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele. VO může činit až 26 týdnů, resp. kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů.
Pokud jde o dovolenou, ta nahrazuje počet hodin, které má zaměstnanec odpracovat (započítává se do odpracovaných).
Více viz zákoník práce.
Dobry den ,
Nepíši o nich nic z důvodu toho že žádná pauza není , nemáme žádnou děláme 14h bez jakékoliv přestávky
Už jsem několikrát zkoušel něco naznačit šéfovi a bylo mi řečeno že se o to nemam starat že je to úplně normální , a pokud se mi to nelibí tak mohu klidně dat výpověď .
Pokud dostáváme výplatní pásky tak hodiny máme to rozdělené do DVOU výplatních pasek ( podepsaná jen na HLAVNÍ PRACOVNÍ POMĚR ) A DRUHA PASKA JE NA ( DPP ! bez podepsaní jakékoliv smlouvy ! ) už to mne bylo divné
pokaždé když dostáváme výplatní pásky tak hodiny které odpracujeme se nám rozdělují pokud se nám hodiny nevejdou do HPP dostáváme druhou kde máme zbytek v DPP )
Sice už v té prací jsem 4 roky a za 4 roky jsem ještě nepřišel na způsob jak tohle vyřešit .
Více chyb najednou:
1. Psal jste, že pracujete pod agenturou, s ní tedy máte uzavřen PP. Nepíšete, s kým máte uzavřenu (ústní) DPP. Pokud je to také agentura, je to špatně - agentura může přidělovat k uživateli pouze zaměstnance, se kterými má uzavřen PP nebo DPČ, nikoliv DPP. Navíc byste musel v tomto případě konat v jiném pracovněprávním vztahu jiný druh práce než je ten, který konáte v PP.
2. DPP musí být uzavřena písemně, ale nedodržení písemné formy není spojeno se sankcí ve formě její neplatnosti. Zaměstnavatel by však mohl dostat pokutu do OIP.
3. Délka směny může být nejvýše 12 hodin, ale pokud konáte práci ve pracovněprávních vztazích, směna v délce 14 hodin není ve hře.
4. Jste šizen ve vztahu k průměrnému výdělku, ten se vypočítává v každém vztahu zvlášť.
5. Výdělek z DPP zřejmě nezakládá účast na důchodovém pojištění, tudíž se nebere v úvahu pro starobní důchod.
Tyto praktiky se 2 pracovněprávními vztahy znám, zejména u bezpečnostních agentur. hodin.
Jediná rada je odejít a dát podnět ke kontrole na OIP.
Moc děkuji za tyto názory.:)
Abych odpověděl :
1 .Ústní DPP uzavřená není jediné co mi bylo řečeno že by se měla podepisovat smlouva kterou jsem za celou dobu nepodepisoval
Proto je mi taky divné že mám DVĚ výplatní pásky na HPP a na DPP ( kam se nám zapisuje zbytek hodin , které se nám nevejdou do první pásky .
Ještě mam v plánu napsat do Agentury jestli by byla možnost mi zaslat kopii smlouvy DPP a vidělo by se i z mé strany jak to vlastně je .
Já osobně si tedy nepamatuji že bych podepisoval DVĚ smlouvy .
2. Pokud to tedy chápu dobře pokud nedostanu žádnou kopii DPP tak je problém ?
Chápu že jsem se měl po tom tomto problému pídit dřív ( je to moje chyba ) ale už teď mě po určitých peripetiích kdy mě chyběli například hodiny to přišlo divné .
3.Pokud to tedy dobře chápu co se týče hodin NESMÍ BYT V PLANU SMĚN 14H SMĚNY ( NATOŽ 15H ) . Práci na 14h. směny děláme pod jednou agenturou , ještě k tomu na nejnižší mzdu co jde momentálně ( 102,20 )
4. Tohle co píšete jsem si myslel už z důvodu dvou výplatních pasek že je tam nějaký zádrhel .
NEHLEDĚ NA TO ŽE POBÍRÁM ID . I.STUPNĚ
Mám taková dojem , že i to v tom muže hrát určitou roli .
5.Tak tohle mě moc na radosti opravdu nepřidává . Nehledě na to , že já sám si práce moc kvůli špatnému zdravotnímu stavu( Amuróza( úplná slepota) levého oka ) vybírat nemohu . ( což znamená , že mohu maximálně dělat takovouhle prací jako vratný ( strážný )
Sám velmi silně uvažuji o podaní výpovědi . ale nevěděl jsem , že proti tomu jde takhle ( podáním podnětu ) bojovat
ZA TUTO INFORMACI VELMI DĚKUJI :)
Více chyb najednou:
1. Psal jste, že pracujete pod agenturou, s ní tedy máte uzavřen PP. Nepíšete, s kým máte uzavřenu (ústní) DPP. Pokud je to také agentura, je to špatně - agentura může přidělovat k uživateli pouze zaměstnance, se kterými má uzavřen PP nebo DPČ, nikoliv DPP. Navíc byste musel v tomto případě konat v jiném pracovněprávním vztahu jiný druh práce než je ten, který konáte v PP.
2. DPP musí být uzavřena písemně, ale nedodržení písemné formy není spojeno se sankcí ve formě její neplatnosti. Zaměstnavatel by však mohl dostat pokutu do OIP.
3. Délka směny může být nejvýše 12 hodin, ale pokud konáte práci ve 2 pracovněprávních vztazích, směna v délce 14 hodin není ve hře.
4. Jste šizen ve vztahu k průměrnému výdělku, ten se vypočítává v každém vztahu zvlášť.
5. Výdělek z DPP zřejmě nezakládá účast na důchodovém pojištění, tudíž se nebere v úvahu pro starobní důchod.
Tyto praktiky se 2 pracovněprávními vztahy znám, zejména u bezpečnostních agentur. hodin.
Jediná rada je odejít a dát podnět ke kontrole na OIP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2022 5:37
Dobrý den ,
Mám takový dotaz dělám pod agenturou jako strážný máme směnný provoz na krátký / dlouhý týden ( PO,UT , PA , SO , NE , ) s tím že na hodiny je to dělané takto ( PO , UT - 14H , PÁ - 15H , SO ,NE - 12 ( NOČNÍ ) ) . Další týden je to tak že je PO-PÁ volno a děla se SO,NE ( 12H směna ranní ) poté je PO,ÚT volno , ST,ČT 14H směna a víkend volný a takhle je to dokola .
Můj dotaz směřuje na to zda jsou vůbec povolené 14H směny a jak je to s pracovním týdnem když jsem měl např. tento měsíc celkem 145 h ( 3 dny dovolené (39h) ) = ( 184h ) a jak je to s Pracovním fondem při takovýchto směnách nemohu nikde dohledat jak se to vlastně počítá když jsou 14h směny a zda se vůbec dokáži vejít tím pádem do fondu pokud se tedy do toho započítává dovolená
prosím o nějaký stručný přiklad jak se vlastně da fond s takovýmito hodinami spočítat
Děkuji
Marczik