Možná jste mě špatně pochopil. V práci jsem na HPP, teď na rodičovské dovolené. Malému budou v září 3roky, takže mi jej u nás do školky ještě nevzali. Bodově se nevešel a skončil někde pod čarou. Já jsem si během rodičovské zřídila ještě podnikání, které mám prozatím nevýdělečné. Nemám ani povinnost platit si zálohy. Šlo mi převážně o to odstupné, kdy a jak se vyplácí. Jinak si myslím, že na něj právo mám. Můžete mě poupravit, proč bych na něj neměla právo? děkuji
Pro posouzení stačí jedna vaše věta, a sice že vaše místo je obsazeno jiným zaměstnancem.. Jinými slovy - není splněna podmínka, že zaměstnavatel rozhodl o organizační změně, v jejímž důsledku byste se pro něho stala nadbytečnou. Navíc samo rozhodnutí zaměstnavatele nestačí, musí být dána příčinná souvislost s nadbytečností zaměstnance.
Já jsem se chtěla vrátit zpátky na poloviční úvazek, ale zaměstnavatel mi oznámil, že pro mě už nemá žádnou práci a že se mám za ním přijet domluvit, jak to vyřešíme. Počítám s tím, že to bude chtít ukončit. Na mém místě je teď někdo z jeho z rodiny. Nerada bych se ošidila, proto zjišťuji na co právo mám a na co nemám. S tím odstupným, že se vyplácí až po skončení pracovního poměru je mi to už jasné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2022 14:51
Prosím o radu,
jsem z HPP na rodičovské dovolené a k tomu dva roky na OSVČ se snažím začít podnikat. V září mi končí rodičovská dovolená a já nenastupuji zpátky do práce, protože malého mi nevzali do školky. V práci se budeme domlouvat na odstupném pro nadbytečnost, protože na mém místě je teď na dobu neurčitou už někdo jiný. Pokud to chápu dobře, tak ukončením pracovního vztahu mi budou plynout povinnosti platit zálohy OSVČ jako vedlejší příjem, pokud jsem s malým do 4let věku dítěte doma? Je právně možné napsat dohodu s ukončením pracovního vztahu k datu až třeba k 1.9.2023? A je možné mezitím si nechat vyplácet měsíčně část odstupného do té doby? Samozřejmě je mi jasné, že by s tím musel souhlasit zaměstnavatel. Z podnikání zatím velký příjem nemám. Větší by byly zálohy než příjem. Děkuji za reakce Hanka