Dovolená - kratší úvazek, hodiny nad TPD

• 1. 8. 2022 10:39

Dobrý den,
    toto mám poprvé, tak prosím o radu. Dovolená u zaměstnankyně, která má sjednanou týdenní pracovní dobu 15 hodin týdně. Ale doposud vždy odpracovala podstatně více hodin.
    Já chápu §213 (5) Odpracoval-li zaměstnanec v kalendářním roce podle rozvrhu směn více než dvaapadesátinásobek stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby, prodlouží se délka dovolené vždy o jednu dvaapadesátinu dovolené za kalendářní rok za každou další odpracovanou stanovenou týdenní pracovní dobu nebo kratší týdenní pracovní dobu.
    tak, že bych měla započítat všechny její odpracované hodiny. Respektive první spočítat dle běžné TPD nárok na dovolenou, pak vzít hodiny nad úvazek, ty podělit TPD a připočítat k výpočtu za základní pracovní dobu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2022 10:43

Jasná

Domnívám se, že to tak není. Protože v zákoně je: Odpracoval-li zaměstnanec v kalendářním roce PODLE ROZVRHU SMĚN. ........Rozvrh směn měl předpokládám na 15 hodin týdně nebo se mýlím?

• 1. 8. 2022 11:30

TM

Ano, rozvrh směn měla na 15 hodin/týden. To navíc byly záskoky za kolegyni. Právě mě to ustanovení zmátlo kvůli tomu, že jsem si říkala, že běžně tam taky nepočítám přesčasy. Tohle zákonné slovíčkaření mi nikdy nešlo, moc díky za radu.

• 1. 8. 2022 11:55

without nickname

Asi tomu ustanovení nerozumíte. Týká se PD rozvržené nerovnoměrně, přičemž pro jeho aplikaci je třeba, aby vyrovnávací období přecházelo z roku na rok a zaměstnavatel na jeho počátek nakumuloval více směn, než odpovídá stanovené týdenní PD (pak se počet hodin vyrovná). Jedině tak se dostaneme k tomu, že zaměstnanec v daném roce odpracuje více než 52 násobků týdenní PD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).