Smrt jediného společníka

• 8. 8. 2022 7:59

Dobrý den, prosím u s.r.o. zemřel jediný společník, jak v tomto případě postupovat? Máme ještě jednoho jednatele, který nyní společnost zastupuje, je nutné udělat mezitimní uzávěrku? nebo se čeká do skončení dědického řízení? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2022 17:34

Vlad

Mezitimní závěrku by po vás měl chtít notář, aby mohl stanovit výši dědictví (a tím pádem i výši poplatků, které bude inkasovat)

• 10. 8. 2022 8:59

bez

Dobrý den.
      měli jsme podobný případ. Zpětně se mi jeví jako nejdůležitější pro chod firmy zajistit přístupy k bankovním účtům, přístupy do datové schránky. A pak další a další provozní věci.
      Co se týká dědického řízení, tak notář bude chtít k dědickému řízení udělat uzávěrku a to v plném rozsahu, jakoby jste končila účetní období ( inventury, dohadné položky, pohledávky, závazky, opravné položky, rozdíly účetních a daň.odpisů atd) prostě komplet uzávěrka k datu úmrtí. z toho vám vyplyne i případný závazek splatné daně. K tomuto datu vzniknout i výkazy, které samozřejmě nikam neposíláte, jsou k dispozici notáři. Ten vás může vyzvat k doplnění potřebných údajů. K 31.12 uzavřete rok jakoby se nic nestalo, jen tam budou případně zaúčtovány položky výplaty dědického řízení ( záleží na Společenské smlouvě firmy)

• 18. 8. 2022 8:05

marviky6@seznam.cz

Moc Vám děkuji a prosím jak to bude přesně v účetnictví, udělám to k datu úmrtí vše zaúčtuji do systému jako na konci roku, z toho mi vzniknou výkazy pro notáře a potom pokračuji normálně nebo se mi to na konci roku neprojeví a tyto operace jsou pouze pro notářské účely a v účetním roce už potom nebudou viditelné?

• 18. 8. 2022 8:09

marviky6@seznam.cz

a je to prosím nutné i když dědicové nebudou vypláceni, pouze převezmou podíly společnosti? Moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).