Přesčas x 150 hodin přesčasu ve smlouvě

• 9. 8. 2022 12:35

Dobrý den,

prosím mám dotaz jak naložit s přesčasem a kdy vyhodnotit přesčas při pružné pracovní době, když máme v pracovní smlouvě sjednáno zohlednění 150 hodin přesčasů ve mzdě a můžeme vyhodnocovat přesčasy až po možné lhůtě vyrovnávacího období 26 týdnů, nebo musíme striktně každý měsíc přesčasy mazat? A druhý dotaz se týká nařízeného přesčasu o víkendech mohu účetní proplácet přesčasy, pokud má také ve smlouvě oněch 150 hodin ale nemůže si je v rámci jednoho měsíce vybrat?

Předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2022 13:07

Lisbeth S.

- budete hlídat přesčasy společně s pružnou dobou, po skončení vyrovnávacího období proplatíte přesčasy, které budou nad 150 hodin
      - přesčasy striktně mazat - tomu nerozumím, přesčasy se nemažou, musíte hlídat limity
      - volno za práci přesčas je možné čerpat 3 měsíce po výkonu práce nebo v jiné dohodnuté době

• 9. 8. 2022 14:11

vladka.hruba@seznam.cz

děkuji za odpověď,
      takže nemusíme ty přesčasy sledovat za ten daný měsíc? Jde mi o to, že náš vedoucí pracovník má v daném měsíci třeba 16 hod navíc v rámci pružné pracovní doby, takže by to měl nebo neměl být přesčas za ten měsíc a nebo to budou hodiny sledovány v rámci vyrovnávacích období a bude moci i ten vedoucí i ten normální zaměstnanec normálně nakládat se všemi hodinami a pak to co zbyde po 26 týdnech teprve bude přesčas ? Omlouvám se, ale řeším to poprvé

• 9. 8. 2022 21:07

without nickname

Dělá to na mě dojem, že jednou větou chcete vyřešit hned několik otázek - odměňování práce přesčas (bylo-li ve smluvním ujednání o mzdě přihlédnuto ke 150 hodinám práce přesčas v kalendářním roce) + posuzování práce přesčas při pružné PD + celkový rozsah práce přesčas + vypořádání práce přesčas, která byla nařízena MÚ v sobotu.
      Asi nechápu, co to je "normálně nakládat s hodinami".
      Dovoluji si připomenout, že některé souvislosti, které vás zajímají, se posuzují ve vztahu ke kalendářnímu roku, některé ve vztahu k vyrovnávacímu období, které stanoví zaměstnavatel. Samozřejmě ideál je, aby VO začínalo 1.1. a aby tento den bylo pondělí.
      Zkuste napsat něco víc.

• 10. 8. 2022 15:12

vladka.hruba@seznam.cz

Dobrý den,
      Zkusim tedy popsat naši situaci
      Jak jiz jsem psala mame ve smlouve onech 150hod.
      A jako první dotaz me zajima se posuzuje prescas v ramci teto smlouvy a k tomu pruzne pracovni dobe. Bere se to jako kazdy mesic co zbydou hodiny navic po skonceni mesice? A nebo mohu pouzit vyrovnavaci obdobi az 26tydnu a pak co zbydou hodiny navic jedna se o přesčas?
      Za další nasla jsem v zakoniku ze hodiny za nocni dny volna a pohotovost se započítávaji do onech 150 hodin a mohu tyto hodiny i vedoucimu zaměstnanci proplatit je to pravda?
      Snad je to ted lépe vysvětlené

Předem děkuji

• 10. 8. 2022 16:58

Lisbeth S.

Hezké odpoledne.
      To co píšete je hrozně zmatené. Musíte si ujasnit některé věci:
      - co je vlastně přesčas
      - jestli jste odměňováni platem (zahrnujete tam totiž podmínky, které platí u platů, tak nevím, jak to myslíte)

Až to budete vědět, tak si po vyrovnávacím období zkontrolujete, jestli zaměstnanec odpracoval, co měl. Na konci měsíce žádné hodiny navíc nezbývají, to zjistíte až po vyrovnávacím období, jestli byly navíc. Přesčasy proplatíte pouze, pokud budou větší než 150 hodin, tzn. proplatíte až 151. hodinu přesčasu. A pozor, ne každá hodina navíc bude přesčasem - viz zjistit, co je vlastně přesčas. Jaké použijete vyrovnávací období si nevybíráte, to už máte zaměstnavatelem určené.

• 10. 8. 2022 20:42

vladka.hruba@seznam.cz

Ano jsme odmenovani platem. Takze pokud jsem to pochopila, tak si hospodarim s hodinami po cele vyrovnavaci obdobi, které zamestnavatel neuvadi tudiz se bere podle zakoniku 26tydnu? jestli je to tak, pak moje dochazka bude vypadat, tak ze plat budu mit stale stejny po dobu 26 tydnu at v danem mesici odpracuji fond 40hodin tydne,(jeden dotaz) a (tady je dotaz druhý), akorat ze ja mohu jestli dobre chapu jeden tyden odpracovat treba 4x max 12hod za tyden plus prestavku, tzn 48 hod a v patek budu mit nahradni volno a takto to budu praktikovat po celych 26 tydnu, tim padem mi vznikne prescas 8x26 tydnu tak mi bude proplaceno 58 hodin? Je to jen priklad neberme ted jestli je to mozne nebo ne, spis mne zajima,jestli mohu využít to NV v ty patky pokud jsem vedouci pracovnik a jestlu to tak muze byt i pro nevedouci pracovníky

• 11. 8. 2022 13:31

Lisbeth S.

Vyrovnávací období určené být musí, zkuste si projít vaše vnitřní směrnice, kolektivní smlouvu apod. Bez toho se nepohnete dál.
      U pružné pracovní doby existuje základní a volitelná pracovní doba. Ověřte si, jestli máte pátky opravdu bez základní doby.
      Špatně chápete přesčas, pročtěte si § 93 ZP. Práci přesčas nařizuje zaměstnavatel (případně se na něm se zaměstnancem dohodne). Proplácet vám tedy bude jen to, co vám nařídil (nebo na čem jste se dohodli) a vy jste odpracovala. Není to tak, že by vám automaticky proplatil hodiny navíc - u pružné pracovní doby si zaměstnanec volí sám začátek a konec pracovní doby a máte si pohlídat, aby to odpovídalo vaší pracovní době podle pracovní smlouvy.

• 11. 8. 2022 13:52

vladka.hruba@seznam.cz

Tak vyrovnávací období je 26 týdnů, dále pátky máme opravdu bez základní doby a všechny hodiny v uvedeném příkladě jsou nařízené a není možné si je ani v vybrat do konce tohoto období. Ale jestli to tedy dobře chápu, tak hodiny v rámci 26 týdnů nejsou přesčasem ale kontem pracovní doby? To znamená, že i vedoucí pracovník si může s těmito hodinami samovolně nakládat?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).