Prodej nemovitosti v obchodním majetku

• 10. 8. 2022 9:31

Dobrý den, prosím o radu.
    OSVČ má v majetku výrobní halu, od roku 2013. Prosím Vás o radu, při prodeji se zdaňuje klasicky zisk z prodeje...tzn prodejní cena mínus zůstatková cena nemovitosti plus další náklady při prodeji? Osvobození žádné není?
    Nemovitost se prodá za 25 milionů, zůst. cena 7 mi. Kč. Bude se na tento zisk tedy vztahovat 23 % sazba daně z příjmů?
    A do základu pro SP a ZP tento zisk nepůjde, protože příjem bude to podle paragrafu 10? i když to byla hala v obchodním majetku?
    Mockrát děkuji, Katka11

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2022 10:14

vladík

1.pokud prodá jako OM zahrne příjem do daňového přiznání do § 7 s ostatními příjmy ze živnosti, pokud jeho celkový základ daně bude vysoký tak z částky nad 48násobek prům.mzdy odvede daň 23%, půjde i do základu pro SP a ZP.
      2.může vyřadit z OM ( tam by musel vypořádat případnou DPH, je-li plátcem) a poté prodat a zdanit jako příjem dle §10 bez SP a ZP.

• 10. 8. 2022 10:30

Simi

Děkuji Vám, v tomto případě tedy -při tak vysokém zisku - asi bude nejvýhodnější napřed vyřadit z OM...sociální a zdravotní by bylo hrozně vysoké, že?
      A není u toho vyřazení z OM do prodeje časový test dva roky, někde jsem něco zahlédla....

Je plátcem DPH, halu koupil od neplátce a postupem času přistavoval, nějaké faktury na přístavbu byly s DPH, jiné v režimu přenesení DP. Ještě halu i z malé části pronajímal. Tady to s tím DPH bude asi složitější.

Ale zatím prodej zvažuje, chtěl jen základní orientaci ohledně zdanění...a sama jsem v tom nezkušená. Děkuji za ochotu poradit.

• 10. 8. 2022 10:43

Simi

Ještě teď mi došlo, že na SP je maximální vyměřovací základ, tak že by vlastně základ byl menší než polovina zisku. Ale na Zdravotní pojištění žádný max. základ není? tam by to bylo horší

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).