1.pokud prodá jako OM zahrne příjem do daňového přiznání do § 7 s ostatními příjmy ze živnosti, pokud jeho celkový základ daně bude vysoký tak z částky nad 48násobek prům.mzdy odvede daň 23%, půjde i do základu pro SP a ZP.
2.může vyřadit z OM ( tam by musel vypořádat případnou DPH, je-li plátcem) a poté prodat a zdanit jako příjem dle §10 bez SP a ZP.
Děkuji Vám, v tomto případě tedy -při tak vysokém zisku - asi bude nejvýhodnější napřed vyřadit z OM...sociální a zdravotní by bylo hrozně vysoké, že?
A není u toho vyřazení z OM do prodeje časový test dva roky, někde jsem něco zahlédla....
Je plátcem DPH, halu koupil od neplátce a postupem času přistavoval, nějaké faktury na přístavbu byly s DPH, jiné v režimu přenesení DP. Ještě halu i z malé části pronajímal. Tady to s tím DPH bude asi složitější.
Ale zatím prodej zvažuje, chtěl jen základní orientaci ohledně zdanění...a sama jsem v tom nezkušená. Děkuji za ochotu poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2022 9:31
Dobrý den, prosím o radu.
OSVČ má v majetku výrobní halu, od roku 2013. Prosím Vás o radu, při prodeji se zdaňuje klasicky zisk z prodeje...tzn prodejní cena mínus zůstatková cena nemovitosti plus další náklady při prodeji? Osvobození žádné není?
Nemovitost se prodá za 25 milionů, zůst. cena 7 mi. Kč. Bude se na tento zisk tedy vztahovat 23 % sazba daně z příjmů?
A do základu pro SP a ZP tento zisk nepůjde, protože příjem bude to podle paragrafu 10? i když to byla hala v obchodním majetku?
Mockrát děkuji, Katka11