Zvýšení hodinové mzdy a nový mzdový výměr - musí být ?

• 11. 8. 2022 8:25

Dobrý den, zaměstnancům se zvedala základní hodinová mzda cca o 15 Kč/hod. Prosím, musí/měl jim být vydán i nový mzdový výměr ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2022 13:13

Lisbeth S.

Nemusí, stačí nejpozději v den účinnosti zaměstnanci písemně oznámit, k jaké změně v mzdovém výměru dochází.

• 11. 8. 2022 13:25

without nickname

Vaše odpověď je špatná, je v rozporu s ust. § 11 odst. 3 ZP = "před začátkem výkonu práce, za kterou má tato mzda příslušet".
      Pokud napíšete "nejpozději v den účinnosti", tak by to mohlo znamenat, že v den účinnost odpracuje směnu a já mu změnu oznámím ve 23.59 hodin, což je podle vás OK, ale je to v rozporu s právní úpravou.
      Jak jsem psala, předtím, než začne změna platit. A protože mzda je ekvivalent za vykonanou práci, tedy před začátkem výkonu práce - viz ZP.

• 11. 8. 2022 13:44

Lisbeth S.

Asi má být § 113 ZP, ale ok, čtěme dál, odst. 4: "Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti."

Nevím, proč si myslíte, že je za mně ok předávat něco v 23:59. To jsem napsala? Jen je v pohodě, předávat oznámení klidně až první den v měsíci, pokud to bude před zahájením práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).