Chtělo by to něco vědět o tom, v jakém režimu je o prémiích rozhodováno. Samozřejmě platí, že pokud zaměstnavatel o přiznání prémií rozhodne, jedná se o právo zaměstnance, které je vynutitelné (petit žaloby by zněl na výplatu).
Také by se mohlo jednat o chybu - např. prémie měly patřit někomu jinému, došlo k záměně jmen apod. V takovém případě by bylo rozhodující, zda zaměstnanec věděl nebo z okolností mohl předpokládat, že mu ty prémie nepatří - zde rozhoduje jeho dobrá víra (těžko se prokazuje, že v dobré víře nebyl, do hlavy nikomu nevidíme). Důkazní břemeno o tom, že věděl, že mu prémie nepatří, leží na zaměstnavateli. I kdyby se ukázalo, že zaměstnanec věděl, že mu prémie nepatří, nelze bez dohody s ním provést srážky ze mzdy.
Bránit se můžete ohledně neprávem provedené srážky ze mzdy, ale chtělo by to vědět víc.
Dobrý den, konkrétně na základě čeho byly vyplaceny prémie nemůžu říct, to mi asi nikdo neřekněe ale vždy takto vypláceny za dobře odvedenou práci. Takže neprávem určitě nebyly vyplaceny. Spíš - a to jsem nezmínila - dala jsem výpověď, ihned ve mzdě prémie strženy. Podle mě neprávem, protože práce byla odvedena. Jde mi o to, zda toto zaměstnavatel může, aniž by mě zaměstnavatel informoval o odebráním prémií - srážkou ze mzdy. I kdyby měly být vyplaceny někomu jinému - předpokládám, že s touto skutečností by mě měli seznámit. Moc dík za reakci.
Pokud někde u vás najdete zaměstnavatelem stanovenou definici "dobře odvedené práce" (může to být vyjádřeno třeba množstvím odvedené práce, počtem obchodních případů, ziskem, úsporou nákladů apod.), a vy jste to splnila, mohla byste se nevyplacených prémií domáhat. Může to být uvedeno třeba v dohodě o mzdě, vnitřním předpisu nebo v rozhodnutí zaměstnavatele.
Pokud to nikde stanoveno není, můžete se bránit, pokud vám zaměstnavatel nevyplatí mzdu, která je sjednána nebo stanovena nebo určena mzdovým výměrem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2022 13:53
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost, zda může (a z jakého titulu) zaměstnavatel odebrat již vyplacené prémie ve mzdě? Prémie vyplaceny za 1. Q, nyní z hrubé mzdy strženy za 2. Q ve stejné výši aniž bych o tom byla informována. Lze se proti tomu bránit a na základě čeho? Všem předem díky za reakce.