A co si myslíte o tomto vyjádření z min.financí odbor nepřímých dani - Pronájem lešení zahrnující jeho postavení a demontáž CZ-CPA 43 Pronájem lešení s montáží a demontáží je stavební práce sama o sobě a nezáleží, kde montáž či demontáž lešení probíhá. Z výše uvedeného vyplývá, že pokud je současně poskytován pronájem lešení při současné montáži a demontáži tohoto lešení (jedno plnění),
pak by i pronájem již stojícího lešení (v období mezi jeho montáží a demontáží) měl podléhat režimu přenesení daňové povinnosti dle ust. § 92e odst. 1 zákona o DPH.
a toto:
samotný nájem lešení je pod kódem CZ CPA 77.32 - tam není režim RCH.
Pronájem a leasing stavebních strojů a zařízení
Zahrnuje:
- pronájem stavebních strojů a zařízení s obsluhou (oddíl 43), např. pronájem lešení a pracovních plošin s montáží a demontáží (43.99)
Naopak s montáží je RCH
- je mi jasné, že když pouze dodám lešení a pronajímám, pak je to s DPH, ale když ho i postavím? Ministerstvo radí něco a někdo jiný něco jiného. Tak teď jde asi o to, kdo jak si to vyloží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 9. 2022 18:25
Dobrý den, prosím o info, zda máte nějakou zkušenost, jaký režim DPH uvádíte či máte uvede na faktuře, pokud firma postaví lešení (to je samozřejmě v PDP), ale pokud je tam lešení další měsíce, tak se fakturuje pouze nájem tohoto lešení. Mám totiž 2 různé informace, jeden daňový poradce si stojí zatím, že pokud je to POUZE nájem, musí být s DPH, ale od min.financí mám info (avšak s komentářem, že to není směrodatné), že pokud se lešení postaví a pak pronajímá, mělo by to být snad také v režimu PDP. Jaké máte prosím zkušenosti vy?
MOC DĚKUJI