Zaměstnavatel vám nemusí vyhovět ani ohledně kratšího pracovního úvazku, ani ohledně návratu k úvazku plnému, záleží na jeho provozních možnostech.
Neznám rozvázání PP z kapacitních důvodů.
Pokud zaměstnavatel neprovedl organizační změnu, v jejímž důsledku jste se pro něho stala nadbytečnou (nebo jinou organizační změnu), právo na odstupné nemáte.
V případě, že vám "odstupné" vyplatí, bude se jednat o mimořádnou odměnu, z níž budou provedeny odvody SP a ZP (a samozřejmě daň). A vzhledem k tomu, že to nebude odstupné, je úplně zbytečné se bavit o tom, z jaké mzdy bude mimořádná odměna vypočtena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2022 15:23
Dobrý den,
poprosím o radu. Pokud se vracím z rodičovské dovolené zpátky do práce, tak vím, že můžu zažádat o zkrácený pracovní úvazek, ale jak to je, pokud bych pak chtěla třeba po roce pracovat na plný pracovní úvazek. Musí mi zaměstnavatel také vyhovět?
A pokud bych u firmy skončila z kapacitních důvodů, tak by se odstupné počítalo z jaké částky? Na mém místě je již jiná paní a byla mi nabídnuta dohoda dle §67 s odstupným 5 měsíců s tím, že odstupné by se mi počítalo z průměrné mzdy před nástupem na první mateřskou.
Děkuji