Děkuji, na potvrzení je datum od 12. 9. 2022 ....... na nějakém školení nám lektor právě dával příklad, kdy se ukončilo studium na VŠ v únoru a od září opět nastupoval a že mu ty 3 měsíce náleželo daňové zvýhodnění, že nikde není definováno, co znamená bezprostředně, jestli jsou to 2 měsíce nebo půl roku a že to je v nejbližším možném termínu přijímacího řízení .... chtěla jsem vědět, jestli někdo nemá zkušenost
Paní Topol, ten zákon je napsaný tak nesrozumitelně, že se nedivím, že tazatelka neví. Ano, je rozumnější poradit zaměstnanci, ať si podá daňové přiznání. Víte, že už taky mzdové účetnictví dělám nějakou dobu, ale taky bych si nebyla zcela jistá správným postupem. Myslím si, že postup uplatnění, který uvedla paní Líba, je správný, ale ruku bych za to do ohně nedala.
Napsat, že zákon je nesrozumitelný, je alibismus. Stačilo by podělit se o to, kterému slovu, souvětí, interpunkci apod. nerozumím. Každý tady vyslovuje své názory, takže za mě - dikce zákona nesrozumitelná není.
A pokud zákon říká, že plátce mzdy provede roční zúčtování daně (při splnění stanovených podmínek, mezi nimiž není, že mzdová účetní neví), tak nemá co zaměstnance odkazovat na daňové přiznání, ale provede ho.
Já kdyby byla tím zaměstnancem, tak se s touto ...... účetní nedohaduji a zaměstnavateli předložím účet za zpracování DP. A že by se prohnul, o tom nepochybujte.
Pro paní Topol ..... můžu se zeptat na vaše povolání? Jste si tak jistá, že vám opravdu závidím. Právě proto, že si nejsem jistá tím, co jsem psala výše (pokud čtete vše a neodpovídáte jen na poslední příspěvek), tak jsem se ptala na zkušenosti ostatních. A věřte, že zaměstnance neposílám na FÚ jen pro moje pohodlí. Nejsem žádná nezkušená "..... účetní" (nevím, co jste tím myslela, možná raději nedomýšlet), a po přečtení vašeho příspěvku mě opravdu mrzí, že jsem se odhodlala se zeptat. Děkuji p. Jasné a p. Líbě za konstruktivní pomoc.
Dobrý den, odkazuji na tuto stránku, kde je dostatečně k dotčené záležitosti vše řečeno. https://www.pravniprostor.cz/clanky/financni-pravo/vite-kdy-lze-naposledy-uplatnit-danove-zvyhodneni-pri-ukonceni-studia-vaseho-ditete
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2022 13:30
Dobrý den,
prosím o radu - dítě zaměstnance ukončilo studium na VŠ 20. 2. 2022 státnicí. Od 12. 9. nastoupilo na novou VŠ do 1. semestru. Daňové zvýhodnění uplatním od 10/2022?
A můžu použít § 14 odst. 2 písm. c) zákona o státní sociální podpoře se za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání považuje také (citace předpisu): „doba od ukončení studia na vysoké škole do dne, kdy se dítě stalo studentem téže nebo jiné vysoké školy, pokud studium na téže nebo jiné vysoké škole bezprostředně navazuje na ukončení studia na vysoké škole, nejdéle však doba tří kalendářních měsíců následujících po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo studium na vysoké škole.“?
Měl by tedy nárok na zvýhodnění ještě i za 03-05 2022? I pokud celou dobu od ukončení do nástupu na novou VŠ pracoval? Nemůžu nikde dohledat.
Děkuji