Přeplatek z ročního zúčtování není vyměřovacím základem pro odvod pojistného (soc. ani zdrav.), nepatří na ELDP. Ve dnech budete mít VŠECHNY dny do konce srpna, tedy 243 dní. Celou tu dobu byl zaměstnanec pojištěn, ať už z titulu výkonu práce, nebo pobírání nemocenských dávek. Zaměstnání trvá. Ve vyloučených dobách bude 202 a ve vyměřovacím základu pouze mzda za 1,2 bez náhrady za nemoc.
Dobrý den, Inzinyrka, omlouvám se, ale já to včera zkoumala, jak se uvádí ty dny a ve Všeobecných zásadách jsem našla uvedenou poznámku u pojištěnců činných v důchodovém věku, že se odečítají:
Poznámka: Dny započtené (kolonka „Dny”) jsou rovny intervalu „Od” – „Do”, minus hodnota údaje „Doby odečtené”.
V ostatních případech by to mělo být jak píšete, že kolonka DNY se neponižuje o vyloučenou dobu.
Ještě jednou děkuji.
Pěkný den.
Neuvedla jste, že jde o pojištěnce v důchodovém věku. Píšete, že vyplňujete ELDP při žádosti o důchod.
Obvykle se o důchod (starobní řádný, § 29 ZDP) žádá 3-4 měsíce před nárokem, z toho jsem vycházela.
Pojištěncem v důchodovém věku je myšlen pojištěnec, který podle tabulek už měl nárok na řádný starobní důchod. Prosím, uveďte jeho datum narození, zda je muž nebo žena a je-li žena, počet vychovaných dětí. Zjistím přesné datum nároku na důchod a pak teprve mohu správně uvést, jak vyplnit ELDP.
Kromě toho - doby odečtené se nemusí rovnat dobám vyloučeným. Do dob odečtených např. patří neplacené volno, nebo také vykřížkované (nepojištěné) měsíce.
Doby odečtené se vyskytnou pouze u zaměstnanců - poživatelů starobního důchodu. Je to proto, že zaměstnanec - starobní důchodce si může po odpracování 360 dnů požádat o navýšení důchodu, je to 0,4 % z výpočtového základu. Ale ty dny musí být odpracované a pojištěné, odečtou se tedy nemoci, neplacená volna apod. Ty se skutečně odečítají od celkového počtu dnů. Je to pouze v tomto případě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 9. 2022 12:42
Dobrý den, prosím o radu. Vyplňuji ELPD při žádosti o důchod. Zaměstnanec je nemocný od 11.2. doposud. Na ELDP my vyjelo počet vyloučených dob 202 . To mi sedí. Nevím, ale zda je správně počet dnů 72. Zaměstnanec měl příjem za měsíc leden, únor a pak v březnu mu bylo provedeno roční zúčtování daní. Tj. v dnech mi vyjelo číslo 31+10+31=72. Prosím je to tak správně, nebo by do těch dnů ten březen neměl být započítáván. Předem moc děkuji