Pracovní doba

• 12. 10. 2022 9:04

Dobrý den,
    snad pochopitelně popíšu svůj dotaz:

Máme 40 hodinovou týdenní pracovní dobu, která je rozvržena rovnoměrně (každý týden musíme odpracovat 40 hodin). Ale máme různě dlouhé směny:
    Pondělí 10,5h
    Úterý 7h
    Středa 10,5h
    Čtvrtek 7h
    Pátek 5h
    Vše je rozvrženo dle písemného rozvrhu práce.

Zaměstanavatel zavádí novou evidenci docházky. V rámci toho počítá zaměstnavatel počet hodin, které má zaměstnanec odpracovat v daném měsíci, vzorcem: počet pracovních dnů v měsíci x 8 hodinová pracovní doba (průměrná denní pracovní doba). A tuto dobu porovná se skutečně odpracovanými hodinami. Kvůli tomu, že měsíc nezačíná vždy v pondělí a nekončí v neděli, se stává, že jeden měsíc odpracuje člověk více hodin (protože je v tomto měsíci více delších směn), další měsíc zase naopak méně hodin (právě kvůli tomu, že na tento měsíc připadne více kratších směn). Zaměstnavatel nás nutí si tyto hodiny navíc dovybrat a chybějící hodiny naopak nadpracovat v rámci přescasu.

Neměl by zaměstnavatel zohlednit do počtu hodin, které ma zaměstnanec odpracovat za daný měsíc, různě dlouhé směny? Počítala jsem si, jak na tom teď budu já, a vyšlo mi, že v říjnu budu mít 4 hodiny navíc, v listopadu 2 hodiny navíc, naopak v prosinci mi bude 6 hodin chybět. Přijde mi nesmyslné si brát v říjnu a listopadu náhradní volno, a v prosinci to nadpracovavat, zvlášť, když mám na to nadpracování málo dní - kvůli svátkům a dovolené - když by se mohly tyto hodiny navzájem započíst. “Banku hodin” nám zákon nedovoluje.

Jak z toho ven? Musíme si opravdu naddělat a vybrat hodiny? Nebo existuje nějaká jiná možnost?
    Je “počet hodin, které má zaměstnanec odpracovat v daném měsíci”, jak ho nazývám já, fond měsíční pracovní doby?
    Jaký je rozdíl mezi týdenním a měsíčním fondem při použití v praxi? Musím při výpočtu odpracované doby použít měsíční fond?

Děkuji za jakoukoliv odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).