Odpracovaná doba v každém měsíci bude jiná. Pokud odpracujete všechny směny v měsíci, do kterých zaměstnavatel pracovní dobu rozvrhl, co by se mělo navíc nadpracovávat?
Mzdová účetní si musí pro každý měsíc spočítat správně hodiny, nemůže vzít počet pracovních dnů krát 8. Stejně tak, když budete čerpat dovolenou (nebo celodenní překážku v práci) bude to podle jednotlivých dnů, tj. v pátek 5, ve čtvrtek 7 apod.
Vycházím z toho, co píšete, tedy že máte pevnou pracovní dobu rozvrženou do směn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2022 9:04
Dobrý den,
snad pochopitelně popíšu svůj dotaz:
Máme 40 hodinovou týdenní pracovní dobu, která je rozvržena rovnoměrně (každý týden musíme odpracovat 40 hodin). Ale máme různě dlouhé směny:
Pondělí 10,5h
Úterý 7h
Středa 10,5h
Čtvrtek 7h
Pátek 5h
Vše je rozvrženo dle písemného rozvrhu práce.
Zaměstanavatel zavádí novou evidenci docházky. V rámci toho počítá zaměstnavatel počet hodin, které má zaměstnanec odpracovat v daném měsíci, vzorcem: počet pracovních dnů v měsíci x 8 hodinová pracovní doba (průměrná denní pracovní doba). A tuto dobu porovná se skutečně odpracovanými hodinami. Kvůli tomu, že měsíc nezačíná vždy v pondělí a nekončí v neděli, se stává, že jeden měsíc odpracuje člověk více hodin (protože je v tomto měsíci více delších směn), další měsíc zase naopak méně hodin (právě kvůli tomu, že na tento měsíc připadne více kratších směn). Zaměstnavatel nás nutí si tyto hodiny navíc dovybrat a chybějící hodiny naopak nadpracovat v rámci přescasu.
Neměl by zaměstnavatel zohlednit do počtu hodin, které ma zaměstnanec odpracovat za daný měsíc, různě dlouhé směny? Počítala jsem si, jak na tom teď budu já, a vyšlo mi, že v říjnu budu mít 4 hodiny navíc, v listopadu 2 hodiny navíc, naopak v prosinci mi bude 6 hodin chybět. Přijde mi nesmyslné si brát v říjnu a listopadu náhradní volno, a v prosinci to nadpracovavat, zvlášť, když mám na to nadpracování málo dní - kvůli svátkům a dovolené - když by se mohly tyto hodiny navzájem započíst. “Banku hodin” nám zákon nedovoluje.
Jak z toho ven? Musíme si opravdu naddělat a vybrat hodiny? Nebo existuje nějaká jiná možnost?
Je “počet hodin, které má zaměstnanec odpracovat v daném měsíci”, jak ho nazývám já, fond měsíční pracovní doby?
Jaký je rozdíl mezi týdenním a měsíčním fondem při použití v praxi? Musím při výpočtu odpracované doby použít měsíční fond?
Děkuji za jakoukoliv odpověď.