Příplatek za vedení a jeho stanovení

• 21. 10. 2022 11:51

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně příplatku za vedení ve státní příspěvkové organizaci. Zajímalo by mě, zda se tento příplatek stanovuje procenty (s tím , že na platovém výměru je samozřejmě vypočtená částka) a dochází tak k přepočtu příplatku při každé změně platových tabulek nebo se stanovuje pevnou částkou a příplatek zůstává v případě změny tabulek neměnný?

Na internetu jsem našla různé pohledy - JUDr. Eva Rothová z MPSV je zcela jasně pro první možnost, jinde zase zvyšují příplatek jen pokud klesne pod zákonnou hranici (tady mi pak ale přijdou zbytečná ta vyšší procenta, protože každý časem stejně klesne na tu spodní hranici díky zvyšování platových tarifů), MŠMT v metodice odměňování uvádí, že příplatek je určen procentem a na platový výměr se uvádí konkrétní částka, účetní program umožňuje zadat jak pevnoi částku, tak procenta, ....a já nikde nemůžu najít o co se mám vlastně opřít.

Děkuji za Vaše názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2022 22:43

without nickname

Nepíšete, zda se "při změně platových tabulek" zároveň změnila kritéria, která byla rozhodná pro určení původní výše příplatku za vedení.
      Za mě - pokud se tato kritéria nezměnila, souhlasím s názorem JUDr. Rothové.

• 24. 10. 2022 14:54

Karamela

Dobrý den, tato kritéria se nezměnila. Změnily se pouze platové tabulky. Příplatek za vedení je určen ředitelem organizace zvlast sepsaným dokumentem, na platovém výměru je příplatek přepočten na částku a v závorce jsou uvedena procenta. V pravnim vykladu je, že smyslem priplatku za vedení je udržení stálého poměru priplatku a tarifu.
      Z toho mi vyplyva, ze se procenta vazne maji udrzovat a vzdy pri zmene tabulek prepocitat, jinak by nebyl dodrzen ten STALY poměr.
      Také jsem nasla, ze drive se kvuli zvedani priplatku za vedeni muselo pokazde novelizovat a aby se to jiz delat nemuselo, vymysleli prave tento procentualni pomer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).