Jedna je věc je nárok na SD, druhá pak jeho výše.
V zemích EU jsou obecné principy pro vznik nároku na SD stejné, tj. nutný důchodový věk a požadovaná doba, po kterou žadatel přispíval do sociálního systému, konkrétní podmínky se pak u obou těchto kritérií v jednotlivých zemích liší. Rozhodující tak zde není počet odpracovaných hodin, ale odpracovaná doba spojená s odvodem sociálního pojištění (a zmíněný důchodový věk).
Více odpracovaných hodin může být spojeno s vyšším výdělkem, který může být rozhodný pro samotnou výši SD (= nikoliv na nárok na SD jako takový).
Ptáte se, jestli se SD vypočítává z hodin uvedených ve smlouvě, nebo z hodin skutečně odpracovaných = ani z jedněch.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2022 13:23
Dobrý den, mám v Německu uzavřenou pracovní smlouvu na 15 hodin týdně,t.j. 60 hodin měsíčně. Pracuji ale minimálně 30 hodin týdně (120h/m).
Můj dotaz je, jestli se důchod, vypočítává z hodin napsaných ve smlouvě a nebo z těch odpracovanych. Jsem u této firmy již 4.rok a stále za stejných podmínek.
Předem děkuji za odpověď I.G.