Z toho, co píšete, se nepozná, zda je výpovědní důvod pro výpověď ze strany zaměstnavatele naplněn, konkrétně zda zaměstnavatel rozhodl o organizační změně, v jejímž důsledku jste se stala pro něho nadbytečnou (věta o tom, že pro vás nemají práci, nic neříká).
Jinou práci akceptovat nemusíte.
Zaměstnavatel může řešit vaše postavení až v den vašeho návratu do zaměstnání.
Nebylo by to 5 měsíců odstupné, ale zřejmě během výpovědní doby náhrada mzdy za dobu překážky na straně zaměstnavatele (+ něco navíc podle toho, kdy by máte nástup a kdy by vám výpověď doručil) + 3 měsíce odstupné. Také nevíme, k jakému dni je stanovena účinnost organizační změny.
Běžná praxe mnohých zaměstnavatelů: mají zaměstnankyni k tomu, aby si požádala o neplacené volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte a výpověď jí doručí v době tohoto neplaceného volna = zaplatí jen odstupné.
V řadě případů pak zaměstnankyně tvrdila, že jí neplacené volno vnutili, ale na stole byla její písemná žádost, takže to soud shodil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2022 17:59
Vážení, prosím Vás o radu. Mám se vracet po rodičovské dovolené do práce. Po telefonické domluvě s nadřízeným mi bylo řečeno, ať s návratem nepočítám, že pro mě nemají práci. Prosím, pokud by měli jinou práci, musím ji přijmout? Do jaké doby se musí zaměstnavatel rozhodnout? Jak mám počítat nebo nemám s danou prací. Pokud bych dostala výpověď pro nadbytečnost, platí 5 měsíců odstupné? 2 měsíce výpověď a 3 odstupné? Roky na 3 měsíce mám odpracované včetně mateřské a rodičovské. A 2 měsíce výpověď, když nemají práci, tak platí zaměstnavatel? Děkuji Dana