Návrat po rodičovské dovolené do práce

• 11. 11. 2022 17:59

Vážení, prosím Vás o radu. Mám se vracet po rodičovské dovolené do práce. Po telefonické domluvě s nadřízeným mi bylo řečeno, ať s návratem nepočítám, že pro mě nemají práci. Prosím, pokud by měli jinou práci, musím ji přijmout? Do jaké doby se musí zaměstnavatel rozhodnout? Jak mám počítat nebo nemám s danou prací. Pokud bych dostala výpověď pro nadbytečnost, platí 5 měsíců odstupné? 2 měsíce výpověď a 3 odstupné? Roky na 3 měsíce mám odpracované včetně mateřské a rodičovské. A 2 měsíce výpověď, když nemají práci, tak platí zaměstnavatel? Děkuji Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2022 19:46

without nickname

Z toho, co píšete, se nepozná, zda je výpovědní důvod pro výpověď ze strany zaměstnavatele naplněn, konkrétně zda zaměstnavatel rozhodl o organizační změně, v jejímž důsledku jste se stala pro něho nadbytečnou (věta o tom, že pro vás nemají práci, nic neříká).
      Jinou práci akceptovat nemusíte.
      Zaměstnavatel může řešit vaše postavení až v den vašeho návratu do zaměstnání.
      Nebylo by to 5 měsíců odstupné, ale zřejmě během výpovědní doby náhrada mzdy za dobu překážky na straně zaměstnavatele (+ něco navíc podle toho, kdy by máte nástup a kdy by vám výpověď doručil) + 3 měsíce odstupné. Také nevíme, k jakému dni je stanovena účinnost organizační změny.
      Běžná praxe mnohých zaměstnavatelů: mají zaměstnankyni k tomu, aby si požádala o neplacené volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte a výpověď jí doručí v době tohoto neplaceného volna = zaplatí jen odstupné.
      V řadě případů pak zaměstnankyně tvrdila, že jí neplacené volno vnutili, ale na stole byla její písemná žádost, takže to soud shodil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).