Prosím- odpočet před registrací DPH ?

• 14. 11. 2022 13:53

Dobrý den, prosím o radu zkušenější.... FO se stává plátce DPH od 04.10.22, účtuji nákupní fakturu vystavenou 13.10.22 s DUZP 30.09.2022, chápu to správně, že tento nákup proběhl před datem registrace, tj. 30.09.2022 a uvedu v r. 45 DP DPH ? Jak jsem se dočetla do KH údaj nevstupuje. Jedná se o stánek s minikavárnou, v příloze je uveden soupis mov. věcí, ovšem bez vyčíslení hodnoty jednot. předmětů - gastrovybavení atd. v celk. hodnotě nad 1 mil. - mohu účtovat jako soubor mov. věcí ? Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2022 8:45

Alex..

OK ř. 45, do KH ne.
      Fa přiložit k DPH, stejně si ji hned vyžádají.
      Soubor movitých věcí musíte odepisovat,
      jednotlivé věci by mohly být nákladem okamžitě.
      Navíc je složitější vyřazování jednotlivých částí.
      Nebylo by jednodušší dodatečně soupis připravit,
      pokud by to dodavateli nevadilo?

• 30. 11. 2022 9:34

Emma

Alexi, děkuji moc za reakci. DPH jsem zpracovala. Kontaktovali jsme dodavatele, tomu se do nacenění jednotlivých předmětů nechce, což se mi nelíbí, ale jak z toho ven. Předpokládám, že některé věci mohou mít hodnotu nad 80tis. Navíc, když jsem si četla o souboru mov. věcí, požaduje se také ocenění jednot. položek, což nám situaci nijak neřeší. Věci byly do uživání zařazeny v 11/22 , takže správně bych měla příp. dlouh. majetek uvést na spec. řádek v DP DPH - FÚ nás na to už upozorňoval při šetření s vratkou DPH. Jako možné východisko vidím, nechat si věci ocenit znalcem. Nebo pokud máte jinou radu, budu za ni ráda :-) Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).