Pokud jste ty 4 dny konala práci, náleží vám za ni mzda - tohoto práva se nelze vzdát. Nevidím důvod, proč byste měla čerpat náhradní volno - náhradní volno lze čerpat jen za práci přesčas nebo za práci ve svátek, tedy za něco navíc nebo mimořádného.
Na druhé straně jste neoprávněně přijala náhradu za nemoc, na vaší straně se jedná o bezdůvodné obohacení, které jste povinna vrátit.
V úvahu by přicházelo započtení, ale ne každému se do něho chce, protože to víceméně neumí. Když ne započtení, tak náhradu vrátit a práci zaplatit, náhradní volno žádné.
Dobrý den paní katko2 a paní Topol. Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. Ano, jde opravdu o listopad, zaplaceno jsem tudíž ještě nic nedostala, vím však, kolik mi náhrada DPN dělá (jsem mzdová úč.) Potřebovala bych prosím poradit, jak z toho ven.
1. vrátit 2.928 Kč
2. nechat 5.855 Kč + dopočítat např. do prémií částku, která by byla při odpracování oněch 4 dní, co mi byla špatně ukončena neschopenka
3. oznámit OSSZ, že jsem nastoupila zpět do práce 8.11., aby mi potom ladily dny na ELDP za rok 2022 ?
Děkuji Vám za Váš čas a přeji pěkný den. Soňa...
Na papírových neschopenkách zaměstnavatel vyplňoval, kdy zaměstanec nastoupil do zaměstnání. Zejména u nočních směn se stává, že zaměstnanec nastoupí do práce dřív než je neschopnost ukončená. Jak to chodí u elektronických netuším.
Zaměstnavatel vám nabízí, abyste si v docházce vyplnila podle neschopenky nástup do zaměstnání v pondělí 14.11. a až budete mít náhradní volno, vykážete, že jste pracovala. Vlastně to NV budete mít zaplacené jako náhradu za nemoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
Finanční správa opět vyjede do obcí a pomůže s vyplněním přiznání. Kam všude přijede?
Začínající podnikatel: Základní pojmy z účetnictví
OSVČ senioři letos prvně v přehledech uplatní slevu na pojistném. Víme, jak na to
Chování na pracáku má svá pravidla. Porušit je ale může i úřad sám
Zaměstnanci mají poslední šanci vyhnout se daňovému přiznání
16. 11. 2022 11:41
Dobrý den, prosím lékařka mi omylem ukončila neschopenku o 4 pracovní dny později, tzn., že jsem tyto 4 dny už chodila do práce a odpracovala jsme plných 8hodin/den. Náhrada DPN mi měla být vyplacena pouze za 4 pracovní dny (32 hodin). Tím, že mi je neschopnost ukončena o 4 dny déle proplácí se mi 8 dní (64 hodin) v celkové výši 5.855 Kč. Dohodli jsme se s majitelem firmy, že si tedy za ty 4 dny vyberu náhradní volno. Nebudu už nic zpětně řešit s doktorkou ani se sociálkou. A teď jsem se do toho zamotala tak, že nevím. Mám majiteli za ty 4 dny, které mi platí zaměstnavatel náhradu DPN, tj. 5.855/2 = 2.928 Kč vrátit hotově a nebo by mi měl naopak on doplatit ve mzdě rozdíl do částky jakou bych měla, kdybych pracovala + budu čerpat ještě ty 4 dny jako náhradní volno ? Když by mi rozdíl doplatil, mohu ještě čerpat ty 4 dny náhradního volna a nebo již ne ? Za jakých podmínek si tady mohu 4 dny náhr. volna vybrat, prosím ? Neschopenku jsem měla mít správně 2.11. - 7.11., omylem jí mám 2.11. - 11.11.22. Snad je můj dotaz trochu srozumitelný, poradí-li někdo, moc děkuji.