Hlavní navigace

Alimenty

  • 4. 12. 2022 14:10

    Dobrý den, mám dotaz ohledně alimentů. Dcera žádá žalobou vyšší alimenty na další školu. Teďka je na Gymnáziu 4 rok. Při rozvodu jsem dal dceři peníze na studia, bohužel tyhle peníze matka dceři utratila. Druhá dcera taky svoje peníze na studia od matky nedostala musela se o ně s matkou soudit a vyhrála. Protože jí matka tyhle peníze nedala a nemohla je tedy použít na další školu musela nastoupit do práce. Matka ji přestala platit alimenty v době když udělala maturitu. Tímto ji podporovala pouze na Gymnáziu dále už ne. Přišla tímto o možnost dělat další školu ale i o alimenty za dobu co by studovala vysokou. Chtěl bych udělat to samé s druhou dcerou podporovat ji jenom po dobu udělání maturitní zkoušky na Gymnáziu jak to udělala její matka se starší dcerou a požádat soud o zrušení placení alimentů. Abych po tom co udělá maturitu nemusel dále dceru podporovat a mohl přestat platit alimenty. Chci pro obě dcery stejné podmínky na vzdělání. Tím že bych platil dál mladší dceři alimenty i na vysoké bych vlastně okradl dceru druhou která vlivem jednání své matky o alimenty přišla a přišla taky o možnost dále studovat. Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2022 14:31

      Paul Grün

      Výživné nelze hradit podle osobního dojmu ne/spravedlnosti, ale podle zákona, takže bude-li vaše dcera nezaopatřeným dítětem (studium VŠ), musíte výživné platit. Jestli se ale s dospělou dcerou nějak domluvíte v její neprospěch, je na vás.

    • 4. 12. 2022 21:59

      Michal

      Jedná dcera starší přišla o možnost dále studovat a tím pádem i o alimenty od matky za dobu studií. Druhá dcera je mladší a ta požaduje vyšší alimenty protože chce teprve studovat.

    • 4. 12. 2022 22:34

      without nickname

      Takže starší dcera odmaturovala, další studium nezahájila, tudíž přestala být nezaopatřenou (zjednodušeně). Vy o tom píšete tak, že by měla dostat peníze jakoby předem, na studium, ke kterému se zřejmě ani nepřihlásila. Totéž jakoby u mladší dcery.
      Takto výživné nefunguje. Pokud ta starší studium zahájí, stane se nezaopatřenou a vyživovací povinnost se obnoví a protože předpokládám, že je zletilá, výživné ve výši určené k jejímu návrhu soudem bude náležet přímo jí. Není to tak, že by jí osoba povinná platit výživné vyplatila nějakou částku, aby se na školu mohla přihlásit.
      Z vašeho dotazu se jen těžko dovozuje, kdo měl (má) vůči které dceři vyživovací povinnost.
      Doporučuji návštěvu advokáta.

    • 5. 12. 2022 3:52

      Michal

      Tady jde hlavně o to že já jsem dcerám dál na školy peníze a matka jim je utratila. Když chtěla dcera nastoupit na další školu po maturitě tak jí matka nechtěla peníze na školy dat. Tím ji znemožnila nastoupit na další školu ta byla donucena touto okolností nastoupit do zaměstnání. Matka tím pádem přestala platit výživné dceři. Dcera po dosažení plnoletosti zažalovala matku o peníze na školy a po 2 letech soudních tahanic vyhrála. Druhá dcera teďka co odmaturuje tak požaduje žalobou vyšší alimenty protože chce po složení maturity na vysokou. Ale já beru že bych platil peníze na další školu dál alimenty po dobu jejího studia na vysoké škole jako křivdu vůči tě starší ďceri která jednáním své matky nevydat dceři peníze od otce na školy jako překážku nemoci dále studovat a tím se taky matka stala osobou která plnila svoji vyživovací povinnost jenom do doby co starší dcera odmaturovala. Chtěl bych podporovat mladší dceři pouze po stejnou dobu jako matka. Starší dcera tímto rozhodnutím své matky přišla nejenom o možnost dále studovat ale i o dost peněz. Když budu podporovat druhou dceru dalších cca 5 let na škole a druhá o tuto podporu již přišla jednáním své matky tak to beru jako křivdu k starší ďceri atd.

    • 5. 12. 2022 19:50

      Kiwi

      Pokud bude vaše mladší dcera studovat VŠ jste povinen ji platit alimenty. Vy i její matka. A je úplně jedno, že její starší sestra studovat VŠ nešla. Pokud bude studovat VŠ a vy ji nebudete platit alimenty (buď se domluvíte, nebo určí soud), může se s vámi soudit, vyhraje to a vy ji alimenty dopkatite zpětně. Jinak z vašeho příspěvku je mi smutno, snad takových rodičů není moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).