Hlavní navigace

Polský e-shop, polské DIČ a česká DPH 21 %.

  • 6. 12. 2022 7:31

    Zdravím,
    když si na internetu chci objednat třeba nějaký drobný domácí spotřebič (varná konvice), tak se podle stránek, které jsou komplet v češtině hned nepozná, že se nejedná o českého provozovatele e-shopu, ale třeba polského.
    Může tento polský provozovatel e-shopu fakturovat českým zákazníkům s českou 21 % DPH, když nemá v Česku registrované DIČ, ale má jen (nebo to aspoň neuvádí na faktuře) polské DIČ?
    V sazbách DPH podle zemí jsem si našel, že Poláci mají základní sazbu 23 % DPH.
    Je pravda, že pokud se v objednávce neuvede, že chci objednat na firmu (bohužel to často stejně nepomůže, vám zahraniční e-shop vystaví fakturu s DPH té dané země, a teprve až, když se dodatečně ozvete, že jste český plátce DPH, vám tu fakturu opraví (odstraní odsud tu "jejich" DPH a přeplacenou část vám vrátí na účet.
    Díky za radu nebo zkušenosti.
    Martin Schmitt

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2022 7:54

      pivo

      Dobrý den, možná je eshop ve zvláštním režimu OSS (One Stop Shop). Mám také český eshop, který prodává do zemí EU koncovým zákazníkům a těmto se fakturuje s platnou sazbou DPH dané země. Pokud zákazník uvede DIČ a je tedy plátce, tak prodej je s 0% a DPH přizná ten plátce. Na stránkách Finanční správy se dozvíte více.

    • 7. 12. 2022 13:43

      Martin Schmitt

      Dobrý den,
      děkuji za odpověď. Bohužel se už nedozvím, kdo od nás z firmy dělal objednávku a jestli na ni též uvedl naše DIČ. Ale na faktuře v kolonce "Odběratel" tento údaj není uveden. Bohužel firma má sice české číslo telefonu, kde mi to ale nikdo nebere, a na můj mail, který jsem v dotazech přidal na jejich webu též nikdo nereagoval, takže jak ten doklad mohu nyní dát do účetnictví? Jako kdyby byl od českého dodavatele, tedy základ a daň 21 %? Nebo celou částku včetně DPH použiji do nákladů a k tomu vypočítám DPH pomocí samovyměření, takže DPH na vstupu i na výstupu? Nebo to samovyměření mám počítat z částky bez DPH (ze základu), jak je uvedeno na té jejich faktuře?

    • 8. 12. 2022 16:01

      pivo

      Dobrý den, tak pokud na dokladu není uvedeno vaše IČ či DIČ, tak oni vás považují za koncového zákazníka. Ale režim OSS je použitelný pouze tehdy, že koncový zákazník není povinný k dani. A vy povinni k dani jste. Chyba vznikla při zadávání údajů do objednávky. Pokud by bylo uvedeno DIČ tak by fakturovali s 0% a vy by jste dph samovyměřili. Co poradit? Jedině asi stále volat či případně vznést dotaz u vašeho správe daně a ten by snad měl poradit.

    • 13. 12. 2022 11:14

      Martin Schmitt

      Dobrý den,
      díky moc za odpověď.
      Budu se tedy muset obrnět trpělivostí a dál "bombardovat" svými dotazy ten polský e-shop s dotazem na opravu dokladu a vrácení zaplacené DPH.
      Martin Schmitt

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).