Pečující osoba a odvody pojištění

• 8. 12. 2022 9:35

Dobrý den,

jako osoba pečující budu nastupovat do zaměstnání na půl úvazku. Je mě 58 let a chci se zeptat, zda zaměstnavatel bude mít nějaké výhody na odvodech plynoucí z této skutečnosti, že jsem osoba pečující. Byla jsem na úřadu práce, odkud jsem se odhlásila a na zdravotní pojišťovně jsem to nahlásila.
    Děkuji za odpověďi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2022 23:00

inzinyrka

Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů.
      Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.

Teoreticky budete mít výhodu, že za Vás jako za pečující osobu platí zdravotní pojištění stát. ZP musí být zaplaceno alespoň z minimální mzdy. Je otázka, jestli při polovičním úvazku dosáhnete v hrubé alespoň 16.200 Kč (letos). Pokud ne, nebude se Vás jako státního pojištěnce týkat povinnost doplácet ZP do minima, zaplatíte pouze z toho, co si vyděláte, zbytek pokryje stát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).