Moc děkuji! Ze SJM ho nemá výlučně vyňaté, tak předpokládám, že pokud je on majitel a nabyl ho za společného manželství ze společných peněz a není proti, že by to finančnímu úřadu nemuselo vadit. Projistotu přidám prohlášení o SJM. Ještě prosím, zda si to můžu uplatnit už pro letošek, nebo se to musí někde hlásit? A je k tomu potřeba speciální formulář, nebo stačí odečíst v účetnictví každý měsíc položku bez podkladu. Děkuji Hanka
Zdravím Vás, volala sem na kontrolní na FU a potvrdili mi, že není nic třeba. Vzhledem k tomu, že se už neplatí u malých aut silniční daň, není nic třeba hlásit a stačí si to jednou částkou napsat do účta. Nevadí ani, že je auto na partnera a není třeba ani prohlášení. Pokud není vyloučeno ze SJM, tak to neřeší. Jen si auto nemůže uplatňovat partner, pokud taky podniká. Takže není nic třeba vypisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 12. 2022 16:55
Zdravím Vás, jsem OSVČ a vedu si daňovou evidenci. Zároveň nejsem plátce DPH. Dozvěděla jsem se, že bych si mohla snížit příjmy paušálem 4000 Kč měsíčně na auto. Auto nemám psané na firmu, je v osobním vlastnictví. Majitelem je však manžel. Je možné si paušál uplatnit pokud autem jezdím k zákazníkům i když je majitelem manžel a není v evidenci firmy? Pokud ano, musím to někde hlásit? Nebo je někde v daňovém přiznání kolonka kam napíšu pouze částku 4000*12 + SPZ auta?
Děkuji zkušeným za rady.
Hana H.