Péče o osobu blízkou a výpočet důchodu

• 17. 12. 2022 9:06

Dobrý den,

mám dotaz ohledně toho, jak se započítává doba, kdy jsem doma a pečuji o maminku. Má přiznaný 3. stupeň PnP od dubna2022. Já jsem byla v té době na ÚP, brala jsem podporu až do října. Od listopadu jsem se odhlásila z ÚP (to mě bylo doporučeno), a v průběhu prosince nastoupila na zkrácený úvazek do práce na pracovní smlouvu. Vím, že doba se započítává jako náhradní doba v plné výši, ale zajímalo by mě, jak se to pak počítá co se týká financí, když mám jen minimální příjem.

Děkuji za odpověď
    Marta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2022 17:58

inzinyrka

Pokud máte současně dvě různé pojištěné doby, náleží Vám vždy důchod z výhodnějšího výpočtu.
      Pro vznik nároku na starobní důchod je nutná pojištěná doba (v současnosti 35 let). Péče se zahrnuje 100 %, čili 365 dní péče je 365 dní pojištěné doby započitatelné do těch 35 let.
      Pro výpočet výše důchodu se doba péče vylučuje, protože při péči, pokud nepracujete, nemáte žádný příjem, z něhož by se počítal důchod. Kdyby se péče nevylučovala, rozmělnily by se Vám výpočtem dřívější příjmy.
      Pokud jste pracovala a měla nízké výdělky, nabízí se možnost tuto dobu nevylučovat, započítat normální pojištěnou dobu + tyto výdělky, ale zde je nebezpečí, že Vám nízké výdělky rozmělní procentní výměru.

Zákon o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb.:

§ 14
      (1) Kryjí-li se doby pojištění navzájem, započte se pro stanovení celkové doby pojištění pro vznik nároku na důchod a výši procentní výměry důchodu jen ta doba, jejíž zápočet je pro pojištěnce výhodnější; totéž platí, kryjí-li se navzájem náhradní doby pojištění nebo doba pojištění a náhradní doba pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).