Re: DP srazena zamestnavatelem-specha
Daň z příjmu se platí % podle výdělku. Vždy se zaokrouhluje na stokoruny nahoru. Na pásce budete mít vyúčtování. Také za
vás platí soc. a zdr. poj. Část strhne ze mzdy, to také uvidíte na výplatní pásce a část platí on sám za vás. Doplácet nemá cenu.
Podepisoval jste prohlášení proto, aby vám odečetl nezdanitelnou částku daně. To také uvidíte na pásce. Doufám, že nějakou dostáváte a stačí se na ni podívat. Ale pokud o tom nemáte páru
( jak soudím z vašeho dotazu) tak se asi moc nedozvíte.
problem je, ze vsechny pasky mam v praci a tam uz nejdu.
hrubou mzdu mam cca 8500. od toho se odecte sp,zp a nezdan.castka a ze zbytku dzp. Minuly rok jsem nemel podepsane prohlaseni a srazeli mi 20%, budou mi to srazet i ted. nebo min?(procentuelne) Je to preci jen zaloha, az mi daji prehled za rok, budu moudrejsi, ale to uz zase nesnizim zaklad dane z podnikani.
Jestliže ještě se zaměstnáním podnikáte, tak prohlášení nepodepisujete.
Promiňte, ale nějak Vás nechápu.
Podnikam na ZL a k tomu jsem na castecny uvazek zamestnan. Firemni ucetni vi, ze podnikam a doporucila mi to podepsat. Pry je to pro mne vyhodnejsi. Ikdyz to ve vysledku vyjde asi nastejno.
za minuly rok jsem mel hruby prijem cca 120tis. a zalohu na DZP strhavali 20%. Ted kdyz to mam podepsane, tak od yakladu odectou 12*3710 (nezdan) a od zbytku budou zase strhavat 20%? DP pak podavam sam a toto uvadim jako prijmy ze zav.cin.
Určitě je lepší podepsat prohlášení v zaměstnání, protože nezdanit.částku uplatníte každý měsíc a nikoliv až s podáním přiznání. I když výsledná částka daně bude stejná - zálohy sražené zaměstnavatelem si započtete na celk.daň.povinnost v daň.přiznání.
>>>>>>>Prosim akutne o radu.
>>>>>>>Kolik procent mi zamestnavatel odvadi ze mzdy na
>>>>>>>zalohu na DP kdyz jsem podepsal takove to prohlaseni,
>>>>>>>ze si
>>>>>>>nikde jinde nic neuplatnuji.
>>>>>>>20 nebo 15%?
>>>>>>>Potreboval bych si to nejak propocitat a pripadne
>>>>>>>jeste poslat nejake penize na SP, ZP.
>>>>>>>Moc diky za info
>>Určitě je lepší podepsat prohlášení v zaměstnání,
>>protože nezdanit.částku uplatníte každý měsíc a
>>nikoliv až
>>s podáním přiznání. I když výsledná částka daně bude
>>stejná - zálohy sražené zaměstnavatelem si započtete
>>na
>>celk.daň.povinnost v daň.přiznání.
>
>Záloha na daň při podepsaném prohlášení je 15%
>v případě nepodepsaného prohlášení je 20%.
Diky, to jsem potreboval vedet.
jeste, jak je to s tim mesicnim odpoctem 3710.- Dodani se mi tyto nedanene castky, takze to vzjde nastejno, nebo o to platim mensi dan. jak je to pak s nedanitelnym minimem 38xxx.- z podnikani?
Je to uvedeno již v odpovědi shora - daň sražená zaměstnavatelem se započte na celk. daňovou povinnost (nerozhoduje tedy, je-li daň dle tabulky-to znamená dle jednotl. daň. pásem vyšší v jednotl. měsících nebo je již uplatněna základ. nezdanitelná částka,výše daně bude nakonec stejná, rozdíl bude jev doplatku, příp.přeplatku na dani)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 12. 2005 19:20
Prosim akutne o radu.
Kolik procent mi zamestnavatel odvadi ze mzdy na zalohu na DP kdyz jsem podepsal takove to prohlaseni, ze si nikde jinde nic neuplatnuji.
20 nebo 15%?
Potreboval bych si to nejak propocitat a pripadne jeste poslat nejake penize na SP, ZP.
Moc diky za info