Služební cesta = jste úředník, pracujete na úřadě, který je financován ze státního rozpočtu.
"Mě plánoval" znamená, že vám zaměstnavatel určil písemně podmínky služební pracovní cesty? U úřadu před vysláním do USA to lze předpokládat.
"Zakoupil jsem si" znamená z jakých peněz? Evokuje to, že ze svého a že očekáváte, že vám úřad letenky proplatí. Na druhé straně píšete o škodé, která vznikla zaměstnavateli. Takže z financí úřadu?
Bylo by dobré aspoň toto upřesnit.
Dobrý den děkuji Vám za reakci. Jsem zaměstnán v soukromém sektoru u americké technologické firmy a letenku jsem si kupoval stejně jako zbytek firmy ze svých vlastních peněz a firma nám letenku následně všem proplatí. Jedná se o interní firemní konferenci, které se bude účastnit více než polovina naší firmy. Termín a podmínky akce samozřejmě stanovila firma. Děkuji
Tak zaměstnavateli žádná škoda nevznikla a zřejmě vám nic neproplatí.
Otázka očkování je vaší osobní záležitostí (nejedná se o zdravotnické zařízení či zařízení sociálních služeb), navíc zaměstnavatel nemá právo zjišťovat, zda jsou zaměstnanci očkováni (jedná se o osobní údaj).
Je na každém cestovateli, aby si podmínky vstupu do země, které se týkají jeho osoby, předem ověřil.
Kdo má například LM a je vyslán do Austrálie, asi zaměstnavateli sdělí, že na jeho straně jsou závažné důvody, které brání cestu uskutečnit. Ne že jde a koupí si letenku a pak ji chce proplatit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 12. 2022 5:16
Dobrý den
Zaměstnavatel mě plánoval vyslat v lednu 2023 na služební cestu do USA. Zakoupil jsem si tedy letenky do příslušné destinace, které mi zaměstnavatel má následně proplatit. Bohužel jsem posléze zjistil, ze do USA nemají přístup lidé bez očkování proti covidu, což by se týkalo i mne. Očkovat se nechci a letenky jsou bohužel nevratné. Má zaměstnavatel právo po mne vymáhat vzniklou škodu? Děkuji