Problém s osvč + evidence na ÚP - prosím poraďte

• 2. 1. 2023 15:26

Dobrý den,

jdu si sem pro radu jak nyní postupovat, neb jsem s hrůzou zjistila, že jsem se dopustila obrovské chyby. Hned na začátek řeknu, že to absolutně nebylo z mojí strany nijaký pokus o podvod nebo lajdáctví, ale zkrátka - bylo toho hodně a jednoduše jsem to nezvládla.

Situace se má takto:
    V roce 2022 jsem až do září pracovala na HPP a k tomu měla VEDLEJŠÍ OSVČ. To jen kvůli tomu, že jsem ještě v lednu 2022 vyfakturovala pár tisíc za jeden projekt. Po zbytek roku už žádná činnost. Můj výdělek za OSVČ nedosáhl limitu k platbě zdravotního/so­ciálního, tudíž to za mě hradil zaměstnanec. Já jsem následně v práci absolutně vyhořela (šikana ze strany šéfa+ rodinná tragédie, která mě dovedla až k antidepresivům) a dala výpověď. V tu dobu jsem na tom opravdu byla velmi špatně. Na ÚP jsem podala datovkou žádost o evidenci a o podporu, omylem jsem jim však zaslala špatné dokumenty, což vyústilo v to, že jsem přišla o podporu za říjen 2022. Naštěstí jsem tam ale zašla poslední den v říjnu a alespoň za mě za říjen uhradili to pojištění.

Problém je v tom, že jsem se v tomto období zkrátka zapomněla odhlásit jako osvč, ale od 1.11. už pobírám podporu v nezaměstnanosti. Dnes jsem šla na živnosťák, abych si znovuaktivovala hlavní OSVČ a mohla se odhlásit z ÚP a k mému šoku jsem byla informovaná, že mám živnost celou dobu aktivní.

Co teď? Jsem z toho na infakrt. Prakticky jsem celou dobu vedená jako osvč (sice hlavní, ale na tom podle mě státu vůbec nezáleží?), ale od 1.11. pobírám podporu. Mám obavu, zda se nedopouštím nějakého extrémního podvodu a nevyústí to v pokutu, na kterou aboslutně nebudu mít. Mám hrozný strach jim to říct, vůbec nevím co mám dělat. Prosím o jakoukoliv radu, předem hrozně moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).