Daně z eshopu

• 9. 1. 2023 19:20

Zdravím všechny,
    minulý rok jsem si založil eshop pomocí platformy Shopify a potřeboval bych se ujistit jestli mé představy o placení daní odpovídají realitě. Mám nahlášenou živnost a jsem přihlášený na finančním úřadě.

1. Chápu správně, že daně, které musím zaplatit odpovídají 15% z výdělku, tedy pokud produkt pořídím za 100Kč a v ceně je připočítaná daň (jsem neplátce DPH) a prodám ho za 200Kč na dani zaplatím 15% ze 100Kč = 15Kč.

2. Pokud si účtuji běžnou sazbu za dopravu 100Kč a někdy mě doprava stojí například 80Kč a 20Kč mi tedy zůstává - jsem povinen z těch 20 zbylých korun zaplatit daň? Pokud ano, jde to nějak dohledat/ověřit?

3. Jestliže zákazník objedná zboží v hodnotě 500Kč a 100Kč zaplatí za dopravu = dohromady tedy 600Kč chápu správně, že doprava se nijak nedaní a daň vychází pouze z výdělku (např. 200Kč ze zmíněných 500Kč).

4. Shopify má nějaké 2% a 8Kč poplatek za transakci - myšleno pokud někdo zaplatí 1000 Kč ke mně se reálně dostane 1000 Kč - 2% a - 8Kč (972Kč). Daň se vypočítává z částky co mi přijde na účet a nebo z částky, kterou zaplatil zákazník?

Doufám, že mi bude někdo schopen odpovědět. Moc děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).