Začínáte. Snaha se musí ocenit. Vaše první přiznání k dani z příjmů. Dáte si na jednu stranu všechny vydané faktury a jiné doklady, které jste vystavil zákazníkům za prodej nebo jiné služby. je to jedno, zda zboží nebo doprava, prostě konečné částky na dokladech. Sečtete konečné částky na nich a to je celkový příjem.
Dále si dáte na hromádku všechny přijaté faktury a jiné doklady o nákupu, stvrzenky a z nich výsledné částky napíšete a vše sečtete a to jsou výdaje.
K výdajům patří také 2% - neboli rozdíl mezi tím, co zákazník zaplatí a tím, co vám přijde na účet.
V závěru daň 15% z rozdílu příjmů a výdajů, ale až po odpočtu odpočitatelných položek, takže je možné, že nakonec ještě platit nebudete nic.
Možná by stálo za to, aby Vám to někdo vysvětlil osobně, případně za Vás dělal přiznání. Přeji, ať se daří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 1. 2023 19:20
Zdravím všechny,
minulý rok jsem si založil eshop pomocí platformy Shopify a potřeboval bych se ujistit jestli mé představy o placení daní odpovídají realitě. Mám nahlášenou živnost a jsem přihlášený na finančním úřadě.
1. Chápu správně, že daně, které musím zaplatit odpovídají 15% z výdělku, tedy pokud produkt pořídím za 100Kč a v ceně je připočítaná daň (jsem neplátce DPH) a prodám ho za 200Kč na dani zaplatím 15% ze 100Kč = 15Kč.
2. Pokud si účtuji běžnou sazbu za dopravu 100Kč a někdy mě doprava stojí například 80Kč a 20Kč mi tedy zůstává - jsem povinen z těch 20 zbylých korun zaplatit daň? Pokud ano, jde to nějak dohledat/ověřit?
3. Jestliže zákazník objedná zboží v hodnotě 500Kč a 100Kč zaplatí za dopravu = dohromady tedy 600Kč chápu správně, že doprava se nijak nedaní a daň vychází pouze z výdělku (např. 200Kč ze zmíněných 500Kč).
4. Shopify má nějaké 2% a 8Kč poplatek za transakci - myšleno pokud někdo zaplatí 1000 Kč ke mně se reálně dostane 1000 Kč - 2% a - 8Kč (972Kč). Daň se vypočítává z částky co mi přijde na účet a nebo z částky, kterou zaplatil zákazník?
Doufám, že mi bude někdo schopen odpovědět. Moc děkuji za reakce.