Není to problém, ve složce Účetnictví/závěrkové operace/navedení počátečních stavů deníku.
Navedou se jednotlivé účty které mají zůstatek, ve výkazech se pak standardně zobrazí jako počáteční stav.
Bez problémů jsem to několikrát dělal, odpověď z podpory není správná. Jen je třeba to dělat pečlivě, pomalu, zapsaný PS pak již nelze smazat či opravit, jedině dalším zápisem.
Zdravím, ano takto jsme naváděli počáteční stavy účtů při přechodu z předchozího programu. Ale ve snu by mne nenapadlo, že bychom to měli dělat každý rok znovu. Očekával bych funkci programu, která to provede hromadně automaticky. No Money S3 zřejmě není pro účetnictví s velkým počtem analytických účtů vůbec vhodné. Každopádně děkuji a máte pravdu, tuto "možnost" slečna u podpory mohla alespoň zmínit.
Omlouvám se, špatně jsem si přečetl váš dotaz. Skutečně lze převézt do nového roku zůstatky rozvahových účtů až při provedení závěrky. Kdykoliv je možné převést jen stavy bankovních účtů a pokladny (i opakovaně).
Má to svou logiku, dokud nemáte vše zkontrolované a udělanou inventuru všech účtů tak to není košér.
Takže si třeba půl roku nekontrolujete zůstatky účtů na doklady? Pohledávky, závazky, zálohy ... přiznám se, že jsme zvyklí tyto kontroly provádět denně.
Pokud by třeba program vložil a přičetl na začátek tiskové sestavy zůstatek z minulého období a konečný zůstatek pak odpovídal realitě, stačilo by nám to. Jenže ani to patrně v programu implementováno není. Nedostatků je v Money S3 strašně moc, ale tohle je tristní.
Za ty roky praxe jsme pracovali s různými účetními programy, ale s něčím podobným se setkáváme poprvé. K Vaší poslední větě: v tomto okamžiku již máme vše zkontrolované a máme provedené inventury všech účtů, ale závěrku ještě dělat nebudeme.
Děkuji za reakci.
Nojo, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Víte, že v drtivé většině programů se o toto vůbec nemusíte starat? Že se Vám v dalším období zůstatky automaticky, nebo nanejvýš na jedno kliknutí propojí? Ale děkuji za reakci. Ono kdyby to byl v tomto programu jediný problém ... bohužel je v něm nedostatků, a to velmi závažných, mnoho.
Momentálně se například snažím zapsat přijatý doklad na správnou částku. Money počítá 2+2 = 5, když ovšem v korekci uberu haléř, počítá 2+2 = 3. Tabulka DPH, která na obsah dokladu často nesedí je zkrátka jedna veliká legrace. :-) Ale to už je na jiné téma.
Má mouchy, ale to uzavírání a otevírání mi nevadí.
Co se týká těch nesrovnalostí a korekcí .... nemáte někde nastavené nějaké automatické zaokrouhlování? Já se s tím běžně nesetkávám, občas korekci musím použít, ale funguje mi to .... snad jen u zúčtování d.d. k záloze bojuji, ale vždy to tam nějak narvu.
Já to tam taky nakonec "nějak narvu", :-) ale takhle by účetní software vážně vypadat neměl.
Budu konkrétní, tvůrci Money S3 mají dva problémy. Neznají dostatečně Zákon o DPH a nemají vůbec potuchy o ergonomii software.
Vynucování DUZP v modulu banky. Dokonce vyskočí "Varování". DPH v bance nedává smysl a nemá tam co dělat. Je v parametrech možnost nastavit, že chce uživatel používat pouze celkovou částku dokladu?
Zkuste opravit třeba starší záznam v bankovním výpisu s výběrem z účtu. Budete poučen, že musíte podat dodatečné přiznání k DPH a následné Kontrolní hlášení. :-)
Ergonomie ovládání. Nikdy příkaz k úhradě netiskneme, nikdy modul banky nespouštíme, přesto musíme znovu a znovu odkliknout "Ne". Je v parametrech možnost nastavit nezobrazování těchto dotazů? Kolik z nás ještě příkazy tiskne?
Zapisujete doklad na pojištění, nebo třeba mytí oken? V takovém případě si zase vynucuje datum příjmu na sklad. :-) A další a další a další otravnosti, šlo by pokračovat ještě hodně dlouho.
Když jsme s Money S3 začínali, stále jsme pátrali, kde děláme něco špatně. Vůbec nás tehdy nenapadlo, že by tohle někdo mohl nabízet za peníze.
Ergonomie ovládání. Nikdy příkaz k úhradě netiskneme, nikdy modul banky nespouštíme, přesto musíme znovu a znovu odkliknout "Ne". Je v parametrech možnost nastavit nezobrazování těchto dotazů? Kolik z nás ještě příkazy tiskne?
tisky si nastavuji v Uživatelská konfigurace
Pro kontrolu stavu účtů tisknu Hlavní knihu porovnávám se Saldo a v Dalších sestavách Stav závazků a pohledávek ke dni
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2023 16:50
Zdravím a prosím ty, kteří s tímto programem mají zkušenosti. V Money účtujeme od roku 2022, společnost existuje přes deset let, ale do konce roku 2021 jsme ji účtovali v jiném software. Potřebujeme převést konečné zůstatky účtů 2022 na počáteční 2023, pochopitelně ještě před uzávěrkou. Nemohl jsem na to přijít, kontaktovali jsme tedy podporu a tam nám bylo sděleno, že to nejde.
To mi přijde absurdní, za 30 let praxe jsem se s takovým účetním programem ještě nesetkal. Možná mne slečna na druhé straně jen nepochopila.
Je možné, pokud to opravdu nejde, alespoň vygenerovat nějak sestavu, kde bude stav účtu odpovídat realitě, poradíte? Takto není možné vůbec kontrolovat například účty závazků a pohledávek na doklady. Děkuji, Petr