Výnosy z Investownu

• 12. 3. 2023 14:47

Dobrý den, prosím, má někdo zkušenost z investování do Investownu? Syn investoval do tohoto produktu, vlastně převedl finanční prostředky na Investown účet, kterým se podílí na investování do jím vybrané nemovitosti a zpět z toho dostává výnosy - úroky, které si může buď vybrat nebo je znovu investovat. Mám za to, že by připsané úroky měl zdanit bez ohledu na to, ať už si je vybere nebo je znovu investuje. On je přesvědčen, že když je znova investuje, že je danit nemusí. Prosím, poradíte? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2023 16:55

vladík

Našla jsem na jejich stránkách, zkuste si pročíst:
      https://www.investown.cz/faq

Investice do úvěrů zajištěných nemovitostí, které poskytujeme, nespadají pod daň z nemovitých věcí. Jsou považovány za ostatní příjem a příjem z kapitálového majetku.

Zatímco výnos z participací na starších investičních příležitostech se daní podle § 10 zákona o daních z příjmů, zisk z příležitostí hromadného investování (crowdfundingu) patří pod § 8 odst. 1 písm. g) ZDP. Celý článek o danění příjmů z investic najdete zde.

Upozorňujeme, že platforma Investown není platformou pro daňové poradenství a takové poradenství poskytovat nemůže. O svém konkrétním případě se prosím poraďte se svým daňovým poradcem.

• 12. 3. 2023 18:07

Ji

Dobrý den, děkuji za odkaz. Samozřejmě, že jsem pátrala a našla i tenhle článek, ale chtěla jsem znát názor ostatních, přesto děkuji za Váš čas.

• 12. 3. 2023 19:58

vladík

A o co váš syn opírá svůj názor ? Já si myslím, že příjem musí zdanit a potom ho může použít dle svého uvážení ( utratit, investovat, uložit do banky...)

• 13. 3. 2023 14:28

Ji

Dobrý den, mám stejný názor jako vy. Syn si myslí, že dokud výnosy - úroky nebude mít převedeny na svůj soukromý účet, tak je zdanit nemusí (nevím, jak na to přišel). Jinak Vám děkuji za odpověď a názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).